Vaccinuri si sfaturi utile pentru o calatorie in jungla Amazon
Jungla Amazon este un ecosistem extraordinar care se mandreste cu o diversitate incredibila a unor specii de fluturi, mamifere, pasari, pesti, reptile si plante. Vizitarea acestei destinatii speciale este o aventura diferita de oricare alta, iar o astfel de calatorie necesita si o planificare mai atenta, mai ales cu privire la aspectele legate de sanatate.
Boli precum malaria, febra galbena si febra tifoida pot fi comune in regiune, asa ca este foarte important sa iei masuri preventive inainte de a-ti incepe calatoria. Consulta un specialist care iti poate prezenta riscurile la care esti predispus si verifica conditiile oferite de organizatorii excursiei. Nu te baza pe faptul ca vei gasi local medicamente si asigura-te ca ai la tine tot ce este necesar pentru: alergii solare, iritatii cauzate de intepaturi de insecte, raceli usoare, indigestie sau dureri de stomac, dar si solutii dezinfectante sau plasturi in caz de accidentare.
Tips&Tricks: Desi este foarte mic, tantarul este cea mai periculoasa vietuitoare din padurea tropicala, luand mai multe vieti omenesti decat oricare alt animal din lume.
Unde sa te cazezi in Rezervatia Nationala Tambopata (alegerile noastre preferate)
Vaccinuri Esentiale
1. Profilaxia impotriva malariei
Malaria este o boala transmisa de tantari, raspandita in multe parti ale Amazonului. In functie de destinatie si de riscul specific de transmitere a acesteia, medicul specialist iti poate recomanda medicamente antimalarice ca masura preventiva. Poti fi sfatuit sa iei pastile zilnic incepand cu o saptamana inainte de a intra in jungla, pana la o saptamana dupa plecare. Retine totusi faptul ca pastilele sunt foarte toxice pentru ficat si au multe efecte secundare, printre care greata, ameteli, dureri de cap si insomnie. Avand in vedere faptul ca acum cazurile noi sunt mult mai reduse decat erau cu ani in urma, asigura-te ca intelegi toate riscurile si efectele secundare ale oricarui medicament ce iti este recomandat si nu uita sa te consulti si cu organizatorii excursiei inainte de a incepe un tratament.
Tips&Tricks: Atunci cand planifici o calatorie in jungla si activitatile la care vrei sa iei parte, discuta cu organizatorii excursiei si cu medicul specialist despre zona pe care o vei vizita. Indiferent de ce alegi cu privire la tratamentul preventiv, trebuie sa ai totusi pastilele cu tine, pentru ca daca intri in contact cu boala simptomele sunt deosebit de severe.
2. Febra galbena
O alta boala cauzata de tantarii tropicali este febra galbena, o boala virala grava. Vaccinarea este adesea necesara pentru intrarea in multe tari din America de Sud si Africa, unde pe langa pasaport trebuie prezentat si un Certificat International de Vaccinare. Efectele vaccinului incep dupa zece zile de la administrare si raman valabile pe viata. In Peru acesta nu este obligatoriu, insa este foarte recomandat din cauza riscului de infectie din zona junglei.
3. Febra tifoida
Febra tifoida este o infectie bacteriana raspandita prin alimente si apa contaminate. Pentru a preveni imbolnavirea, incearca sa eviti legumele crude si fructele care nu pot fi curatate de coaja si spala-te des pe maini cu apa si sapun. Pe masura ce intrii mai adanc in Amazon, distanta semnificativa fata de un oras mare se reflecta si in conditiile de cazare, asa ca nu uita sa ai la tine toate articolele necesare pentru igiena personala. Vaccinarea este adesea recomandata calatorilor in majoritatea regiunilor din America de Sud si Centrala, Africa sau Asia, iar efectele sale sunt valabile cel putin trei ani de la administrare.
Sfaturi utile
Pe langa vaccinari, este important sa iei si urmatoarele masuri de precautie atunci cand calatoresti in Amazon:
- Repelent de insecte: Foloseste produse care contin ca ingrediente active DEET sau icaridin pentru a preveni muscaturile de tantari
- Haine de protectie: Poarta camasi cu maneca lunga, pantaloni lungi si bocanci cu glezna inalta pentru a limita expunerea la intepaturile de insecte si alte potentiale pericole;
- Protectie solara: Aplica produse cu SPF ridicat, poarta o palarie cu bor larg si stai la umbra in timpul orelor de varf pentru a preveni arsurile solare si bolile cauzate de expunerea prelungita la soare.