
Jungla Amazon | Sfaturi pentru planificarea unei calatorii in padurea tropicala
Vizitarea padurii tropicale este o aventura unica in inima naturii si pentru noi, de departe, a fost cea mai interesanta si speciala experienta pe care am avut-o vreodata. Printre copaci uriasi care au rezistat timp de secole, am descoperit pentru prima data cate nuante diferite de verde exista cu adevarat. Adapostind o varietate incredibila de vietuitoare salbatice extraordinare, partea sa peruviana este unul dintre cele mai uluitoare si biodiverse locuri ale planetei care in ciuda provocarilor sale, este destinatia noastra favorita din intreaga lume.
Ce trebuie sa stii inainte de a vizita jungla Amazon
1. Alegerea regiunii perfecte
Amazonul se intinde pe teritoriul mai multor tari, fiecare oferind propriile puncte de intrare si modalitati diferite de a descoperi farmecul junglei. Printre acestea, cele mai populare sunt Manaus in Brazilia si Iquitos sau Puerto Maldonado in Peru. Astfel, atunci cand doresti sa alegi regiunea ideala pentru calatoria ta, este important sa iei in considerare si activitatile preferate, fie ca este vorba de observarea vietuitoarelor salbatice, drumetii in jungla sau experiente culturale alaturi de comunitatile indigene.
Tips&Tricks: Pentru a avea parte de experiente diverse, daca ai ocazia alege sa vizitezi doua regiuni diferite ale Amazonului.
Asadar, dupa ce ne-am hotarat ca vizitarea frumosului Peru nu poate fi completa fara sa traversam Anzii spre jungla, nu a fost deloc usor sa alegem regiunea perfecta. Avand in vedere cat de speciala este intreaga parte peruviana a Amazonului, dupa multe saptamani de citit bloguri si reviste de calatorie, inca oscilam intre diferite lodge-uri din Parcul National Manu si Rezervatia Nationala Tambopata. Desi Manu se mandreste cu o pozitie centrala extraordinara in Amazon si ofera o biodiversitate remarcabila, locatia sa indepartata (la opt ore distanta de Cusco, cel mai apropiat oras important), ne-a facut sa ezitam. In final, avand in vedere ca jungla este un loc periculos si imprevizibil, din motive de siguranta am ales doua locatii in apropiere de Puerto Maldonado: una in Rezervatia Taricaya, o zona protejata de pe malul drept al raului Madre de Dios, iar cealalta aflata pe malul raului Tambopata, in cadrul Rezervatiei Nationale Tambopata.
2. Unde te cazezi in Amazon
Daca planifici pe cont propriu o calatorie si nu stii cu ce sa incepi, afla in primul rand ca facilitatile de cazare in Amazon sunt de regula lodge-uri ce pun la dispozitie o multime de activitati atat pe timp de zi, cat si pe timp de noapte. Deoarece ocupa un spatiu restrans, in jurul acestora animalele sunt obisnuite cu prezenta omului si sunt zile in care poti observa perechi de macaw zburand deasupra ta ore intregi, precum si maimute urlatoare sau capuchin jucandu-se prin copacii din apropiere ori cate un aguti ratacit prin fata cabanei tale.
Tips&Tricks: De obicei, electricitatea din lodge este produsa de un generator care functioneaza la intervale specifice, dimineata si seara.
Unde te cazezi in Rezervatia Nationala Tambopata (alegerile noastre preferate)
Aventura noastra in Amazon a inceput in Puerto Maldonado, un oras situat in partea de sud-est a Peru, langa granita cu Bolivia si Brazilia. Cunoscut drept poarta catre sudul Amazonului, acesta este punctul de plecare pentru multi turisti si cercetatori care se aventureaza in padurea tropicala, datorita accesibilitatii si a proximitatii fata de cateva rezervatii naturale si parcuri nationale importante.
Am rezervat prima parte a calatoriei cu cei de la Amazon Planet si ne-am cazat la Amazon Planet Lodge (la aproximativ 30km de Puerto Maldonado), un eco-lodge infiintat in 2001 in Rezervatia Taricaya, pe malul raului Madre de Dios. La sosire, ghidul nostru ne-a preluat de la Aeroportul International Padre Aldamiz si ne-a insotit la sediul lor din oras pentru a ne inregistra si a ne lasa bagajele mai mari in zona de depozitare pe care o pun la dispozitie. De acolo am luat barca pe raul Madre de Dios spre lodge, unde am ajuns doua ore mai tarziu, tocmai la timp pentru prima noastra excursie pe timp de noapte.
Facilitatea pune la dispozitie mai multe tipuri de bungalow-uri, cu privelisti si facilitati diferite. Fiecare este dotat cu propria baie, apa calda menajera, ventilator si solutii impotriva tantarilor, inclusiv produse de igiena personala, cum ar fi gel de dus si sampon. Pentru a te proteja de muscaturile si intepaturile de insecte, patul este inconjurat de o plasa verificata zilnic de catre personalul care se ocupa de curatenie. Apa potabila este oferita gratuit in fiecare camera, precum si in zona comuna. Intre activitatile si excursiile la care vei participa insotit de un ghid naturalist bilingv, iti vei putea petrece timpul in jurul lodge-ului lenevind in hamace, jucand diferite board games sau incercand cocktail-uri pregatite dupa retete traditionale.
Tips&Tricks: In 2001, Eco-rezervatia Taricaya s-a infiintat ca o asociatie non-profit dedicata conservarii padurii tropicale amazoniene si a biodiversitatii sale. Centrul este implicat in diverse proiecte de cercetare legate de ecologia, comportamentul si conservarea florei si faunei amazoniene si gazduieste adesea vizitatori, inclusiv turisti si voluntari, care sunt interesati sa descopere padurea tropicala amazoniana si sa sprijine eforturile de conservare. Descopera mai multe…
Optiunile de cazare din Tambopata se afla intr-o zona mai indepartata din jungla, drumul ridicand provocari mai mari, in special in timpul anotimpului ploios. A doua parte a calatoriei am rezervat-o prin Carlos Expeditions si ne-am cazat la Hacienda Tambopata Lodge (la 150 km de Puerto Maldonado), in interiorul Parcului National Tambopata. Desi calatoria pe autostrada nu este complet sigura, nu a durat mult pana sa intram in jungla unde am continuat pe un drum forestier timp de aproape doua ore pana cand nu am mai putut sa inaintam cu masina. De acolo, am pornit intr-o drumetie de aproape 20 de minute pe malul raului Tambopata, urmand ca in cele din urma sa traversam cu barca pe partea opusa a raului, pentru a ajunge in complex.
Distanta fata de Puerto Maldonado se resimte in multe aspecte din jurul lodge-ului. Desi camerele sunt curate si bine intretinute, locul in sine iti reaminteste ca te afli de fapt in jungla, asa ca este bine sa vii pregatit din Puerto Maldonado cu toate proviziile necesare. Complexul este format din sase bungalow-uri, fiecare dotat cu baie privata si cu vedere de 360 de grade la jungla, rau si facilitatile din jur. In plus, fiecare camera are un hamac pe veranda si paturi cu plase pentru protectie impotriva insectelor. Apa potabila este disponibila in zona comuna, care, desi modesta, ofera o atmosfera placuta si primitoare.
Tips&Tricks: Rezervatia Nationala Tambopata acopera peste 2750 km2 si este cea mai complexa si biodiversa zona din lume, cu multe specii diferite de fluturi, mamifere si pasari. Spectacolul cel mai colorat din aceasta parte a junglei are loc imediat dupa rasarit in apropierea pereților galbeni de lut (cunoscuti sub numele de claylicks), unde zeci de papagali se aduna pentru gustarea de dimineata.
3. Cea mai buna perioada de vizitare
Jungla poate fi vizitata pe tot parcursul anului, insa tine minte ca indiferent de luna, aerul este foarte umed si temperaturile ridicate. La fel ca in oricare zona tropicala, in Amazon sunt prezente doua anotimpuri: cel ploios si cel secetos. Dupa cum spune si numele, diferenta intre cele doua anotimpuri este ca in cel secetos uneori poate sa nu ploua timp de cateva luni (insa asta nu inseamna ca nu exista precipitatii deloc).
Odata cu anotimpul ploios, in padurea amazoniana cade o cantitate semnificativa de precipitatii care transforma peisajul intr-un paradis cu nuante de verde. Raurile se umfla si inunda zone extinse de padure, creand astfel noi retele de cai navigabile ce ofera oportunitati perfecte de a te plimba cu barca in cautarea animalelor salbatice de pe malul acestora. In plus, chiar daca umiditatea este ridicata, aversele de ploaie frecvente fac ca vremea sa fie mai racoroasa, asa ca acum te vei putea bucura mult mai confortabil si de explorarea numeroaselor trasee de drumetie din jungla.
Spre deosebire de anotimpul ploios, anotimpul secetos din Amazon se caracterizeaza prin precipitatii scazute si cer senin. Pe masura ce apele se retrag, peisajul se transforma destul de mult, scotand la iveala trasee ascunse si plaje izolate de-a lungul malurilor raurilor. Descopera mai multe…
4. Lucruri esentiale de avut in bagaj
Vremea in jungla este imprevizibila, asa ca pregateste-ti bagajele in consecinta. In primul rand este important de stiut ca in Amazon chiar si cele mai mici creaturi pot prezenta amenintari semnificative. Sa ai la tine imbracaminte lejera si respirabila, cat mai cambrata (dar nu stramta) pentru a opri insectele sa ajunga la piele. Opteaza pentru culori neutre, cum ar fi alb, bej sau kaki, in loc de modele colorate care ar putea atrage tantarii si poarta pantalonii bagati in sosete, chiar si atunci cand ramai in lodge. In plus, protejeaza-ti zonele sensibile precum gatul si fata purtand o palarie cu bor larg. Nu uita de o pereche confortabila de bocanci de trekking, repelentul de insecte si o haina de ploaie sau un poncho pentru a te proteja impotriva ploilor bruste. De asemenea, un rucsac compartimentat si rezistent la apa este necesar pentru a-ti feri de ploaie si umiditate electronicele, ochelarii, imbracamintea si alte obiecte esentiale. Descopera mai multe…
5. Vaccinuri si sfaturi utile
Boli precum malaria, febra galbena si febra tifoida pot fi comune in regiune, asa ca este foarte important sa iei masuri preventive inainte de a-ti incepe calatoria. Consulta un specialist care iti poate prezenta riscurile la care esti predispus si verifica conditiile oferite de organizatorii excursiei. Nu te baza pe faptul ca vei gasi local medicamente si asigura-te ca ai la tine tot ce este necesar pentru: alergii solare, iritatii cauzate de intepaturi de insecte, raceli usoare, indigestie sau dureri de stomac, dar si solutii dezinfectante sau plasturi in caz de accidentare. Descopera mai multe…