In regiunea de sud a Anzilor peruvieni, intre Cusco si Machu Picchu, Valle Sagrado de Los Incas (Valea Sacra a Incasilor) cuprinde mici orase coloniale, sate autentice si o serie incredibila de ruine incase. Aceasta vale pitoreasca se intinde pe aproape 100km, de la micul oras Pisac pana la Aguas Calientes, satul situat la poalele muntelui pe care a fost construit Machu Picchu.
De obicei, vizitarea celebrei cetati incase este o experienta grozava care incepe din Cusco. In functie de cat de aventuros esti, poti parcurge Inca Trail intr-o drumetie de 80km pana la Inti Punku (locul de intrare in Machu Picchu), sau lua autobuzul ori masina pana in Ollantaytambo, apoi trenul spre Aguas Calientes. Indiferent de alegerea ta, in Valea Urubamba te vei bucura de o panorama spectaculoasa printre muntii care iti ofera posibilitatea de a vedea condori andini, cele mai mari pasari zburatoare din Anzi pe care incasii le considerau un simbol al puterii si fertilitatii.
Highlights
Itinerarul nostru de 12 zile in Peru a inclus o multime de activitati si excursii de o zi pentru a descoperi atractii turistice de top dar si zone mai putin explorate, cum ar fi fascinantul Centru istoric al Limei, ruinele incase din Cusco, comunitatile locale din Valea Sacra a Incasilor, peisajele de neuitat care inconjoara cetatea Machu Picchu si biodiversitatea incredibila gazduita de padurea tropicala amazoniana.
Cu toate ca ne-am planificat singuri itinerarul in loc sa rezervam un pachet de servicii turistice prestabilit, am ales o agentie locala pentru a se ocupa de rezervari, inclusiv ghizi locali care sa ne insoteasca pe tot parcursul calatoriei. In Aguas Calientes am petrecut o noapte la Casa Andina Standard Machu Picchu, situata chiar in fata garii Aguas Calientes si la doar 5 minute de mers pe jos de statia din care autobuzele pleaca spre Machu Picchu. Intre Pisac si Ollantaytambo am descoperit traditii andine transmise de-a lungul generatiilor. Daca Cusco a devenit un oras uneori prea aglomerat, in Valea Sacra a Incasilor te vei regasi printre localnicii care inca respecta obiceiurile incase, vorbesc quechua, poarta haine traditionale si au un stil de viata modest, care aminteste de trecut.
Tips&Tricks: Datorita marii sale diversitati culturale, bucataria peruana este una dintre cele mai recunoscute la nivel mondial, reflectand istoria si traditiile bogate ale tarii. Pentru aproximativ 80km pana la Ollantaytambo, hanurile locale ofera preparate din bucataria traditionala, cum ar fi supa andina, friptura de alpaca sau cuy (porcusorul de Guineea prajit despre care peruvienii jura ca este absolut delicios).
Tururi si Experiente Interesante (alegerile noastre preferate)
Cele mai bune lucruri de facut in drum spre Machu Picchu
Chiar daca nu ai timp sa incalti bocancii de drumetie si sa explorezi imprejurimile pentru mai mult de cateva ore, Valea Urubamba este un loc grozav unde poti descoperi mici orase incase si situri arheologice impresionante.
O parte dintre cele mai bune lucruri de facut inainte de a te urca in ultimul tren catre Aguas Calientes sunt:
1. Observa condorii andini in timp ce zboara chiar deasupra ta la Santuario Animal de Cochahuasi
La jumatatea distantei dintre Cusco si Pisac ai sansa de a vedea cea mai mare pasare zburatoare din lume, condorul andin. Santuario Animal de Cochahuasi este un adapost privat dedicat protejarii populatiilor de condori andini prin programe de reproducere in captivitate si eliberare a pasarilor tinere inapoi in habitatul lor natural. Acest centru de reabilitare este probabil singura oportunitate din Anzi de a te plimba printre impresionantele pasari pe cale de disparitie si de a le admira zburand chiar deasupra ta.
Pe langa condori, in sanctuar sunt adapostite multe specii salbatice (inclusiv cateva pe cale de disparitie), unele dintre ele salvate dupa ce au intrat in contact cu braconieri sau comercianti ilegali.
2. Admira ruinele incase remarcabil de bine conservate din Pisac
La o altitudine de 3347m, complexul incas de la Pisac este unul dintre cele mai bine conservate situri arheologice din Peru si unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat in drum spre Machu Picchu. Fondat in jurul anului 1440 de catre imparatul Pachacuti, cetatea a fost un important sector agricol in Valea Sacra a Incasilor. Sute de terase au fost construite strategic de catre incasi pentru a creste productivitatea culturilor, fiind folosite pentru cultivarea porumbului, cartofilor si a ardeilor. Ratacind printre ruine, vei putea vedea sisteme unice de irigare, turnuri, temple, fantani si terase, inconjurate de varfuri muntoase care inca pastreaza multe mistere despre oamenii care au trait candva acolo.
3. Viziteaza colorata piata artizanala din Pisac
Desi este deschisa zilnic, una dintre cele mai faimoase piete artizanale traditionale din Valea Sacra a Incasilor prinde viata in fiecare marti, joi si mai ales duminica atunci cand comunitatile indigene Quechua vin din zonele inconjuratoare pentru a-si vinde produsele. Plimbatul prin piata este o oportunitate excelenta de a observa obiceiurile locale sau de a vedea localnicii purtand imbracaminte sau bijuterii peruviene traditionale. Daca esti in cautarea suvenirurilor autentice, aici vei avea ocazia de a cumpara produse artizanale frumos lucrate, ceramica, imbracaminte din lana de alpaca, poncho-uri, instrumente muzicale sau bijuterii.
4. Descopera fascinanta istorie a fortaretei Ollantaytambo
Construita de imparatul Pachacuti la mijlocul secolului al 15-lea (la o distanta de 70km de Cusco si 30km de Machu Picchu), Ollantaytambo este ultima fortareata care a rezistat cuceririi spaniolilor. Situate la o altitudine de 2972m, impresionantele ruine incase se afla pe un deal, cu vedere la orasul ce poarta acelasi nume. Complexul include o serie de 17 terase agricole construite la un nivel mai inalt decat majoritatea, un sistem de apeducte care este pe deplin functional si astazi, temple ceremoniale, precum si mai multe fantani, fiecare cu designul sau propriu.
Cunoscut ca Zidul celor 6 Monoliti, Templul Soarelui este una dintre cele mai faimoase structuri incase din fortareata. Pentru a fi construit, sase blocuri mari de piatra cu o greutate de pana la 100to au fost transportate din partea opusa a vaii (inclusiv peste un rau), de o civilizatie care nu a descoperit niciodata roata. Monolitii au fost taiati, lustruiti si imbinati, utilizand tehnica (rezistenta la cutremur) de a potrivi perfect blocurile de piatra fara a folosi mortar, cunoscuta sub numele de Ashlar. Desi cetatea era inca in curs de dezvoltare la momentul sosirii spaniolilor si multe cladiri par a fi neterminate, la fel ca si Pisac, Ollantaytambo este un sit arheologic foarte bine conservat, ramas dovada a cunostintelor avansate ale incasilor in arhitectura si inginerie.
5. Cutreiera strazile inguste din Ollantaytambo
Locuit continuu inca din secolul al 13-lea, vechiul oras pitoresc Ollantaytambo si-a pastrat aspectul original pe care il avea in timpul imperiului Incas. Cu cladiri traditionale din piatra si o piata locala foarte colorata unde localnicii isi vand creatiile, o scurta plimbare pe reteaua ingusta de strazi pietruite va reusi sa te poarte inapoi in trecut, pe vremea incasilor.
Tips&Tricks: Cel mai probabil, itinerarul tau spre Machu Picchu va incepe si se va termina in Cusco. Alege cazarea potrivita unde ai posibilitatea de a pastra in siguranta bagajele pentru cateva zile in timp ce vizitezi Valea Sacra a Incasilor si Machu Picchu.