Fie ca parcurgi Inca Trail intr-o drumetie de 80km pana la Inti Punku (locul de intrare in Machu Picchu), sau iei autobuzul ori masina pana in Ollantaytambo, apoi trenul spre Aguas Calientes, Cusco este punctul de plecare pentru vizitarea cetatii Machu Picchu. In vechea capitala a celui mai mare imperiu care a existat vreodata in America Latina, vei descoperi zeci de situri arheologice impresionante care dateaza de la inceputul secolului al 12-lea si biserici catolice cu o arhitectura incredibila.
Highlights
Itinerarul nostru de 12 zile in Peru a inclus o multime de activitati si excursii de o zi pentru a descoperi atractii turistice de top dar si zone mai putin explorate, cum ar fi fascinantul Centru istoric al Limei, ruinele incase din Cusco, comunitatile locale din Valea Sacra a Incasilor, peisajele de neuitat care inconjoara cetatea Machu Picchu si biodiversitatea incredibila gazduita de padurea tropicala amazoniana.
Cu toate ca ne-am planificat singuri itinerarul in loc sa rezervam un pachet de servicii turistice prestabilit, am ales o agentie locala pentru a se ocupa de rezervari, inclusiv ghizi locali care sa ne insoteasca pe tot parcursul calatoriei. In Cusco am petrecut doua nopti la Tierra Viva Cusco Saphi Hotel, o cladire coloniala construita in secolul al 17-lea si ulterior restaurata conform arhitecturii sale originale. Ne-a facut o placere deosebita sa ne plimbam prin zona veche a orasului, sa descoperim cladiri vechi si strazi inguste, delimitate de magazine traditionale care vand imbracaminte sau bijuterii colorate si restaurante perfecte sa poti incerca uimitoarele „super-alimente” peruviene.
Ce faci in primele ore dupa ce aterizezi
Inconjurat de fermecatorii Anzi, Cusco este situat la o altitudine de 3400m, asa ca este destul de comun ca vizitatorii sa experimenteze o serie de simptome asociate raului de altitudine, local cunoscut si sub numele de „soroche”. Incepand cu 1500m, organismul nostru reactioneaza diferit la schimbarile nivelului de oxigen si indiferent de conditia fizica sau varsta, fiecare se adapteaza in propriul sau ritm. De obicei simptomele pot sa dureze pana la 2-3 zile, acestea incluzand dureri de cap, ameteala, stari de greata, oboseala sau insomnii. Ca si efecte secundare, cativa pasi pe jos sau urcarea unor scari se pot resimti ca o alergare la maraton.
De aceea, planuieste-ti cu grija itinerariul, petrece cel putin doua zile in oras pentru a te aclimatiza si ai incredere in remediile locale. Bucura-te de efectul frunzelor de coca, miraculoasa planta care permite oxigenarea mai buna a organismului. Poti gasi ceai, bomboane sau fursecuri de coca la aproape fiecare magazin sau supermarket din oras, iar multe hoteluri si restaurante chiar le ofera gratuit oaspetilor.
Tips&Tricks: Indiferent de cum resimti diferenta de altitudine, incearca in prima zi sa eviti mancarurile grase sau prajite. Bea multa apa si profita de faptul ca Peru gazduieste o lista lunga de „super-alimente”. Incearca o supa de quinoa si oricat de nerabdator ai fi sa gusti din traditionalul cocktail Pisco Sour, mai bine te gandesti de doua ori inainte de a consuma alcool, macar pana ziua urmatoare.
Tururi si Experiente Interesante (alegerile noastre preferate)
5 cele mai bune lucruri de facut in Cusco
Timp de aproape 200 de ani, Cusco a fost capitala Imperiului Incas. Pana in 1500, sub domnia lui Pachacuti, imperiul era cel mai mare din lume la acea vreme. Se intindea din nordul Ecuadorului pana in sudul Chile si avea la baza o singura limba, religie si economie. Atunci cand conquistadorii spanioli au ajuns la granitele sale in secolul al 16-lea, civilizatia incasa se afla la apogeul dezvoltarii sale, utiliza tehnici avansate de arhitectura si inginerie, practici agricole sofisticate, si dispunea de un sistem remarcabil de drumuri.
Capitala incasa a cazut in 1532 in mainile conchistadorului spaniol Francisco Pizarro. In anii urmatori, Cusco a fost transformat intr-o combinatie unica de stiluri arhitecturale, influente si culturi. Multe dintre monumentele si templele incase existente au fost distruse si inlocuite, structurile existente fiind folosite ca fundatii pentru cladiri noi si biserici catolice. Astfel, in ciuda cutremurelor puternice care au zguduit orasul, chiar si astazi o scurta plimbare pe strazile sale inguste poate fi o lectie de istorie grozava.
1. Viziteaza Catedrala din Cusco, una dintre cele mai remarcabile constructii din inima piatetei Plaza de Armas
Catedrala din Cusco este considerata unul dintre cele mai reprezentative simboluri ale orasului, cu elemente arhitecturale importante si sute de tablouri ce dateaza din perioada coloniala. Constructia sa a inceput in 1559, peste fundatia templului incas Kiswarkancha. Cu toate acestea, cladirea a fost terminata abia dupa aproape 100 de ani datorita cutremurelor frecvente care au lovit orasul. Sub catedrala poti cobori intr-o cripta care contine osemintele mai multor arhiepiscopi ai orasului.
2. Admira panorama uimitoare de la Sacsayhuaman, impreuna cu lamele care cutreiera potecile din jur
Cetatea Sacsayhuaman a fost construita initial in 1100 de catre cultura Killke, dar la inceputul secolului al 13-lea, incasii au adus imbunatatiri structurilor originale. Blocuri uriase de piatra extrase de la carierele din jur au fost transportate aproape 20km, apoi taiate, slefuite si combinate utilizand tehnica (rezistenta la cutremur) de a potrivi perfect blocurile de piatra fara a folosi mortar, cunoscuta sub numele de Ashlar. Se crede ca peste 20.000 de oameni au lucrat la asamblare, dar ramane inca un mister modul prin care stranci cu o greutate de pana la 125to au fost transportate de la o asa mare distanta de o civilizatie care nu a descoperit niciodata roata.
3. Cutreiera coridoarele de la Qorikancha (Templul Soarelui) si Manastirea Santo Domingo
Construit in secolul al 13-lea, chiar in inima orasului Cusco, Qorikancha a fost cel mai sacru templu al Imperiului Incas. Dedicat soarelui, peretii sai interiori erau complet acoperiti cu aur si decorati cu pietre si ornamente pretioase. Odata cu cucerirea spaniola, sanctuarul a fost jefuit de toate bogatiile si multe sculpturi valoroase au fost trimise inapoi in Spania. Asa cum s-a intamplat cu toate templele incase, complexul a fost distrus si peste fundatia existenta a fost construita o biserica catolica. In prezent, Manastirea Santo Domingo gazduieste pe holurile sale o mare colectie de picturi celebre.
4. Fa o mica drumetie spre Tambomachay
Cunoscut ca si El Bano del Inca, Tambomachay era folosit in scop ceremonial sau ca zona de relaxare pentru conducatorul imperiului. Complexul consta intr-o zona de 3 terase (formate din roci trapezoidale imbinate perfect), sculptate in jurul unui izvor natural, care creeaza o serie de apeducte, canale si mici cascade deosebite.
5. Descopera misteriosul Quenqo, templul folosit pentru ritualurile de imbalsamare
Aflat in varful unui deal (la doar 15 minute de Cusco), Quenqo este un templu incas unic, sculptat in intregime in interiorul unui monolit. Situl religios este faimos pentru tunelele si camerele sale subterane care fac legatura intre cateva altare, unde se tineau diferite ritualuri pentru zei precum soarele, luna, muntii sau stelele. Inconjurat de un amfiteatru semicircular, templul era considerat a fi un loc extrem de sfant, unde se crede ca aveau loc ritualuri religioase de sacrificii animale.