Inconjurata de Anzii peruvieni, la 2430m altitudine deasupra raului Urubamba se afla Machu Picchu, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice din America Latina. Incasii au construit cetatea in jurul anului 1450 dar au abandonat-o un secol mai tarziu, in timpul cuceririi spaniole. Desi scopul sau exact a ramas inca necunoscut, Machu Picchu a fost cel mai probabil un sanctuar religios si o zona rezidentiala pentru imparatul Pachacuti. Considerat un simbol al culturii, arhitecturii si ingineriei incase, in 2007 „Orasul pierdut al incasilor” a fost declarat una dintre cele 7 Minuni ale Lumii Moderne.
Tips&Tricks: Machu Picchu a ramas ascuns lumii exterioare pana in anul 1911. A fost descoperit din greseala printr-o expeditie arheologica condusa de Hiram Bigham, un profesor la Yale care spera sa gaseasca un alt oras cunoscut sub numele de Vilacamba.
Highlights
Itinerarul nostru de 12 zile in Peru a inclus o multime de activitati si excursii de o zi pentru a descoperi atractii turistice de top dar si zone mai putin explorate, cum ar fi fascinantul Centru istoric al Limei, ruinele incase din Cusco, comunitatile locale din Valea Sacra a Incasilor, peisajele de neuitat care inconjoara cetatea Machu Picchu si biodiversitatea incredibila gazduita de padurea tropicala amazoniana.
Cu toate ca ne-am planificat singuri itinerarul in loc sa rezervam un pachet de servicii turistice prestabilit, am ales o agentie locala pentru a se ocupa de rezervari, inclusiv ghizi locali care sa ne insoteasca pe tot parcursul calatoriei. In Aguas Calientes am petrecut o noapte la Casa Andina Standard Machu Picchu, situata chiar in fata garii Aguas Calientes si la doar 5 minute de mers pe jos de statia din care autobuzele pleaca spre Machu Picchu. Si pentru ca Machu Picchu este mai mult decat peisaje incredibile, stiam ca descoperirea cetatii impreuna cu un ghid profesionist va fi o experienta de neuitat. Impreuna cu Richard am explorat trasee ascunse, invatand atat de multe despre istoria si cultura bogata a incasilor, ascultand muzica traditionala cantata la flaut sau oferind zeilor frunze de coca, la fel ca si stramosii sai.
Tururi si Experiente Interesante (alegerile noastre preferate)
Cum sa ajungi la Machu Picchu
Machu Picchu este una dintre cele mai populare destinatii din lume. Inconjurat de privelisti incredibile ale Anzilor, Aguas Calientes este satul situat la poalele muntelui pe care a fost construita cetatea. Cunoscut si sub numele de Machu Picchu Pueblo, acesta se afla pe malul raului Urubamba si poate fi vizitat doar cu trenul din Ollantaytambo.
Exista doua moduri de a ajunge din Aguas Calientes la Muntele Machu Picchu: cu autobuzul sau pe jos. Calatoria cu autobuzul dureaza aproximativ 30 de minute, timp in care se parcurge o distanta de doar 10km. De obicei, dimineata sunt cozi lungi atat pentru cumpararea biletelor, cat si la urcarea in autobuze, asa ca asigura-te ca te trezesti devreme, deoarece poate fi extrem de aglomerat, in special in sezonul de varf.
Tips&Tricks: Daca esti in cautarea unei aventuri, parcurge fascinantul Inca Trail pana la Machu Picchu.
Camino de Inka (Inca Trail)
Unul dintre cele mai frumoase trasee de trekking din lume se afla in Anzii peruvieni, de-a lungul unor vechi orase incase si peisaje absolut spectaculoase printre nori. Drumetiile pe mica retea de drumuri construite de incasi prin munti pentru a ajunge din Cusco la cetatea Machu Picchu au devenit in ultimii ani una din cele mai apreciate experiente in Peru.
Pentru a reduce impactul negativ al turismului asupra structurilor originale, un numar limitat de permise de acces sunt puse la vanzare o singura data pe an, in ianuarie si pot fi achizitionate doar printr-o agentie de turism licentiata. Asa ca, daca planuiesti sa faci o drumetie de 88km pana la Inti Punku (locul de intrare in Machu Picchu) trebuie sa iti planifici calatoria cu cel putin 12 luni in avans.
Unde sa te cazezi in Aguas Calientes (alegerile noastre preferate)
5 locuri pe care nu trebuie sa le ratezi la Machu Picchu
Intr-o padure de nori inconjurata de varfuri muntoase inalte, poporul incas a lasat in urma peste 700 de cladiri si terase agricole elaboarate, multe dintre ele perfect intacte si astazi. Recent a fost descoperit ca Machu Picchu este pozitionat la intersectia a doua placi tectonice, motiv pentru care locuitorii sai au fost afectati de-a lungul timpului de evenimente seismice semnificative. Prin urmare, cetatea a fost construita folosind tehnica (rezistenta la cutremure) de a potrivi perfect blocuri de piatra fara a folosi mortar, cunoscuta sub numele de Ashlar. Din aceasta cauza, Machu Picchu este unul dintre cele mai bine conservate situri arheologice ale vremii sale. Orasul este impartit in zone rezidentiale, sanctuare, piete, platforme, ziduri, terase din blocuri de granit extrem de grele taiate, lustruite si imbinate cu precizie de o civilizatie care nu a descoperit niciodata roata.
Tips&Tricks: Datorita tehnicilor avansate de inginerie ale incasilor, Machu Picchu a supravietuit aproape intact timp de 500 de ani, abandonat intr-o zona predispusa la cutremure si ploi abundente.
1. Inca Bridge
Cunoscut drept „intrarea secreta” in cetatea Machu Picchu, Inca Bridge este format din mai multi busteni (care puteau fi indepartati rapid, pentru a tine departe vizitatorii nedoriti) asezati peste o groapa de cativa metri, sapata intr-o poteca foarte ingusta croita de-a lungul unui munte. La scurt timp dupa caderea Imperiului Incas, acest pod a servit drept modalitate de refugiu a incasilor in Anzi, atunci cand au decis sa paraseasca cetatea. Cu toate acestea, disparitia fara urma in munti a unui intreg oras, este unul dintre misterele nerezolvate ale lui Machu Picchu.
Podul poate fi vizitat intr-o plimbare de 30 de minute in afara cetatii, urmand pavajul original incas de-a lungul unei stanci abrupte, cu privelisti uluitoare asupra raului Urubamba si a Anzilor peruvieni.
2. Intihuantana
Tradus din limba nativa Quechua ca „loc pentru a lega soarele”, Intihuatana a servit drept calendar astronomic pentru incasi. Sculptat dintr-un bloc urias de piatra, monolitul este situat in zona cea mai inalta din interiorul sitului arheologic (trebuie sa urci 70 de trepte pentru a ajunge acolo), cunoscuta de obicei sub numele de Piateta Sacra.
In comparatie cu alte pietre similare folosite in scopuri astronomice gasite in America de Sud, Intihuantana de la Machu Picchu este singura care are o inclinatie de aproximativ 13 grade. De doua ori pe an, soarele sta aproape direct deasupra altarului, fara a crea deloc umbra. Structura este similara cu o busola care functioneaza ca un ceas pentru a indica echinoctiul de toamna si de primavara. Cel mai probabil aici incasii organizau ceremonii religioase importante pentru o recolta buna si prosperitate.
3. Templul Soarelui
Unul dintre cele mai importante si sacre temple din Machu Picchu este Templul Soarelui, o cladire religioasa folosita de incasi pentru a se inchina soarelui. Unica datorita structurii circulare, constructia este formata in jurul unei mari pietre de granit si are ferestre trapezoidale pozitionate astfel incat de doua ori pe an, in timpul solstitiului de vara si de iarna, soarele straluceste direct pe altar. Sub templu se afla o pestera care se crede ca a servit drept loc de inmormantare pentru faimosul imparat incas Pachacuti.
4. Templul Condorului
Fiind cea mai mare pasare zburatoare din Anzi, incasii considerau condorul andin un simbol al puterii si fertilitatii. Templul Condorului este una dintre cele mai deosebite constructii din Machu Picchu si un simbol al cat de grozav foloseau incasii unelte rudimentare. Templul este format din trei roci de granit sculptate pentru a arata ca un condor in zbor si o mica pestera care a fost probabil folosita pentru ritualuri. Capul si ciocul impresionantei pasari pot fi vazute in fata templului, in timp ce aripile sale deschise sunt sculptate in spatele intrarii in pestera.
5. Templul Principal
Cu un aspect nefinisat care sugereaza ca aceasta constructia sa nu a fost niciodata terminata, Templul Principal este format din doi pereti laterali si un perete in spate, cu un total de 17 nise trapezoidale folosite pentru pastrarea obiectelor sacre ale incasilor. Aflat intr-o zona deschisa, arheologii cred ca templul a fost folosit pentru ceremonii foarte importante, la care de obicei participau multe persoane.