Machu Picchu | Vizitarea “Orasului Pierdut al Incasilor”

     Deasupra raului Urubamba, la 2430 metri altitudine in Anzii peruvienui se afla Machu Picchu, cel mai spectaculos sit arheologic din America de Sud. Desi nu se cunoaste scopul exact pentru care cetatea a fost construita sau motivul pentru care dupa 100 de ani a fost abandonata, Machu Picchu era cel mai probabil un sanctuar religios si o zona de resedinta pentru regele incas Pachacuti. Considerat un simbol al culturii, arhitecturii si ingineriei poporului incas, in 2007 ruinele vechiului oras au fost incluse in lista celor 7 Minuni ale Lumii Moderne.

Tips & Tricks

Dupa anul 1500, orasul a reusit sa ramana ascuns impreuna cu toate obiectele de valoare ale incasilor pana in anul 1911, cand a fost descoperit din greseala printr-o expeditie arheologica condusa de Hiram Bigham, un profesor de la Yale care spera sa gaseasca o alta cetate incasa numita Vilacamba.

Ce trebuie sa stii inainte de a vizita Machu Picchu

Planuieste inainte! Machu Picchu poate fi vizitat zilnic, inclusiv de sarbatori (insa doar 500 de bilete sunt disponibile in fiecare zi)
Trezeste-te devreme! Fa tot posibilul sa te urci in primul autobuz care pleaca din Aguas Caliente
Fii organizat! Viziteaza Inca Bridge de cum ajungi in cetate. Deoarece poteca este foarte ingusta, e de preferat sa intalnesti cat mai putini oameni pe drum.
Viziteaza cat mai mult! Daca doresti sa urci pe muntele Huyana Picchu, ai in vedere ca sunt disponibile doar 250 de bilete pe zi (vandute in avans cu cel putin 3 luni inainte).
Mergi insotit! Descopera cetatea neaparat cu un ghid, experienta este mult mai personala

     Itinerariul nostru in Peru a inclus vizitarea oraselor Lima, Cuzco, Aguas Caliente si a siturilor arheologice Pisac, Ollantaytambo si Machu Picchu. Am contactat o agentie locala pentru a se ocupa de rezervari, iar un ghid ne-a insotit pe intreaga perioada a calatoriei noastre.

     Fara ghidul nostru Richard, nu am fi putut descoperi multe comori ascunse din spectaculosul oras. La fel ca si stramosii sai, am facut ofrande cu frunze de coca zeului Soare, in timp ce el ne-a cantat muzica traditionala la nai. Pasind printre zidurile cetatii, am invatat despre istoria civilizatiei incase si am parcurs trasee spectaculoase, pe care in mod normal nu am fi facut-o.

Tururile noastre preferate

Cum ajungi la Machu Picchu

     Datorita peisajului superb printre munti si a istoriei sale incredibile, Machu Picchu este destinatia preferata pentru majoritatea turistilor care viziteaza Peru. Aguas Caliente este satul aflat la baza muntelui pe care a fost construit Machu Picchu. Cunoscut si ca Machu Picchu Pueblo, este asezat intre munti, pe malurile raului Urubamba, unde se poate ajunge doar cu trenul din Ollantaytambo.  Din sat se urca in cetate cu autobuzul, pe un drum de serpentine care dureaza in jur de 30 de minute. Incepand cu ora 7 dimineata, autobuzele pleaca o data la 10-20 de minute, asa ca ai in vedere faptul ca situl tinde sa se aglomereze foarte repede.

Tips & Tricks

  Modul mult mai aventuros de a ajunge la Machu Picchu este de a urma Inca Trail,  timp de 4 zile pe jos.

Inca trail sau Camino de Inka

     Unul dintre cele mai frumoase trasee de trekking din lume se afla in Anzii peruvieni, de-a lungul unor vechi orase incase si peisaje absolut spectaculoase printre nori. Drumul construit de incasi prin munti pentru a ajunge din Cuzco la cetatea Machu Picchu a devenit in ultimii ani una din cele mai apreciate experiente in Peru.
    Pentru a reduce impactul turismului asupra structurilor originale, un numar limitat de permise de acces sunt puse la vanzare o singura data pe an si pot fi achizitionate doar printr-o agentie de turism. Din Cuzco pana la Poarta Soarelui sau Inti Punku ( locul de intrare in Machu Picchu) sunt 88 de km, iar traseul poate fi urmat doar impreuna cu un grup de ghizi calificati, asa ca daca decizi sa mergi pe Inca Trail, trebuie sa iti planifici calatoria din timp.

Tips & Tricks

Cea mai inalta portiune pe Inca Trail atinge 4200 metri altitudine, asa ca pentru a putea evita raul de altitudine, rezerva cateva zile de aclimatizare in Cuzco.

Constructiile antice de la Machu Picchu

     In varful unui munte inconjurat de o padure de nori, civilizatia incasa a lasat in urma in jur de 200 de cladiri si terase agricole, vizitate anual de 1,5 milioane de vizitatori.

     Aflata la 500 metri deasupra raului Urubamba, recent s-a descoperit ca cetatea Machu Picchu este pozitionata la intersectia a doua placi tectonice. De-a lungul milioanelor de ani, miscarea lor a dus la modificarea considerabila a structurii muntelui. Asa ca, atunci cand incasii au ales aceasta locatie strategica pentru construirea sanctuarului, este posibil sa fi gasit blocurile de piatra deja la fata locului. Pentru a le muta, imbina si suprapune se crede ca acestia ar fi folosit lame si funii.

     Tehnica folosita pentru imbinarea blocurilor de piatra fara mortar se numeste Ashlar. Datorita acesteia, Machu Picchu este unul dintre cele mai bine conservate situri arheologice din lume. Orasul este format din zone rezidentiale, sanctuare, piatete, platforme, ziduri, terase si alei este construit din sute de tone de blocuri de granit. Acestea au fost taiate, slefuite si imbinate perfect de catre o civilizatie despre care nu exista dovezi ca ar fi descoperit roata.

Tips & Tricks

Datorita cunostintelor avansate de inginerie ale incasilor, Machu Picchu a supravietuit timp de 500 de ani abandonata intr-o zona predispusa la cutremure si ploi abundente..

Inca Bridge

     Inca Bridge este locul pe unde incasii s-au refugiat in Anzi, atunci cand au abandonat Machu Picchu. Se afla la capatul unei poteci inguste pe langa munte, unde se poate ajunge printr-o plimbare de 30 de minute din cetate. Privelistea de deasupra raului Urubamba si a Anzilor peruvieni vazuti printre nori este absolut uimitoare, cu atat mai mult cu cat nu foarte multi turisti ajung sa viziteze acest pod ascuns.

     Deoarece cetatea Machu Pichhu a fost abandonata curand dupa caderea Imperiului Incas, ea nu a fost niciodata gasita de conquistadorii spanioli. Ramane totusi un mister cum un intreg oras a reusit sa fuga fara urma pe niste carari inguste si abrupte prin munti.
    De-a lungul ultimelor secole drumul a fost acoperit si vegetatia s-a intors la forma initiala. Vechiul pod a fost distrus, insa ruinele acestuia inca se mai pot observa din loc in loc pana pe partea opusa a muntelui. Aceasta poteca incredibil de abrupta, expusa si greu de traversat este motivul pentru care majoritatea obiectelor incase au ramas in cetate, pana cand au fost descoperite de catre Hiram Bingham.

Intihuantana

     Intihuantana este o constructie religioasa cioplita dintr-un singur bloc de piatra aflat in zona cea mai inalta a cetatii, unde se ajunge urcand 70 de trepte. De doua ori pe an, soarele se afla deasupra acestui cadran fara sa apara nici o umbra. Este similar cu un compas care functioneaza ca un ceas pentru a indica echinoctiu de toamna si cel de primavara. Deoarece se credea ca Intihuantana are puterea de a tine soarele pe loc, incasii tineau aici importante ceremonii religioase pentru prosperitate.

Tips & Tricks

Fata de alte constructii asemanatoare descoperite in America de Sud, Intihuantana de la Machu Picchu are o inclinatie de 13 grade. Cunostintele avansate de astronomie pe care le avea poporul incas pentru crearea acestui observator astronomic raman insa un mister.

Templul Soarelui

     Una dintre cele mai importante constructii religioase care se regaseste in toate cetatile incase este Templul Soarelui. Acela de la Machu Picchu este unic datorita structurii sale circulare cu ferestre trapezoidale. In centru se afla un altar sculptat  in piatra, unde se tineau ceremonii religioase restranse la care participau doar preoti si nobili incasi. Sub templu se afla o cripta in care arheologii au descoperit mai multe corpuri mumificate.

Tips & Tricks

Ferestrele trapezoidale ale Templului Soarelui sunt pozitionate astfel incat soarele lumineaza direct prin ele doar de doua ori pe an, in timpul solstitiului de vara si al celui de iarna.

Templul Condorului

     Din punct de vedere artistic, templul Condorului este cea mai impresionanta constructie de la Machu Picchu, prin care se demonstreaza maiestria incasilor in cioplirea pietrelor cu unelte rudimentare. Condorul andin este cea mai mare pasare zburatoare din lume si foarte importanta din punct de vedere religios pentru incasi. Deoarece se credea ca are puterea de a aduna norii si de a aduce ploaia, pentru civilizatia incasa condorul a fost considerat un simbol al puterii si al fertilitatii.
     In fata templului este sculptat in granit capul si ciocul unui condor, iar intreg peretele de la intrare este cioplit sub forma aripilor deschise ale impresionantei pasari.

Templul Principal

     Avand un aspect nefinisat este posibil ca Templul Principal sa fie o constructie care inca era in lucru atunci cand incasii au parasit cetatea. Aflat intr-o zona deschisa, acesta era folosit pentru ceremonii religioase importante, la care participau foarte multe persoane.

Tips & Tricks

Datorita pozitiei blocurilor de granit, se crede ca aici erau pastrate ramasitele mumificate ale fostilor conducatori incasi. Interiorul templului era decorat cu statui si mici artefacte valoroase care au ramas in cetate pana cand aceasta a fost descoperita de catre Hiram Bingham.

Articole similare


Galerie


(alegerile noastre preferate)


Vouchere si Discount-uri


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *