Idei de Vacanta

Tips & Tricks

Travel Guides

Despre noi

Top

Padurea tropicala amazoniana este situata in interiorul continentului si se afla la cateva sute de kilometri distanta de coasta, ceea ce inseamna ca animalele salbatice care traiesc aici au in general acces limitat la apa sarata. Drept urmare, majoritatea s-au adaptat la o dieta care consta in principal din apa dulce si alimente care nu contin sare. Aceasta include o varietate de fructe, nuci, seminte, insecte, dar si alte vietuitoare precum pesti sau amfibieni.

Majoritatea mineralelor si nutrientilor din jungla se gasesc in mod obisnuit pe malurile raurilor, depuse in peretii de lut (cunoscuti si sub numele de claylicks). Desi aceste zone sunt destul de rare si cele mai multe dintre ele foarte mici, in fiecare dimineata atrag stoluri mari de papagali amazonieni colorati, macaw, tapiri, jaguari sau maimute.

In inima Rezervatiei Nationale Tambopata, Chuncho Claylick este cea mai mare zona de claylick din lume. Din punct de vedere al biodiversitatii, regiunea este cea mai complexa zona din lume, aici intalnindu-se foarte multe specii de fluturi, pasari si mamifere. Cu toate ca distanta dintre Puerto Maldonado si majoritatea lodge-urilor este destul de mare si drumul dificil de parcurs, intreaga zona este spectaculoasa iar vizitarea unui clay lick este o experienta unica. Nimic nu se poate compara cu imaginea zecilor de pasari care zboara libere deasupra ta, imediat dupa rasaritul soarelui.

Optiuni de cazare in apropiere de Chuncho Claylick

Pentru vizitarea peretelui de lut am ales sa petrecem trei zile la Chuncho Lodge, unde am calatorit din Puerto Maldonado impreuna cu ghidul nostru si un sofer. Deoarece regiunea nu este considerata foarte sigura de vizitat, am optat pentru traseul mai lung, dar mult mai recomandat, pe autostrada. Aceasta optiune de transport a inclus o masina, o barca si o scurta plimbare prin jungla.

Calatoria a durat mai bine de o ora pe autostrada si doua ore prin jungla, de-a lungul unui drum acoperit de noroi. La finalul acestuia, am continuat sa mergem aproape 20 de minute pana am ajuns pe malul raului Tambopata. Lodge-ul se afla tocmai pe malul opus, asa ca de aici a trebuit sa traversam raul cu una din barcile puse la dispozitie de catre complex.

Tips&Tricks Este important sa aranjezi transportul in avans, deoarece nu este disponibila optiunea de transport public. Multe lodge-uri din zona ofera oaspetilor servicii de transport, asa ca asigura-te ca discuti din timp si acest aspect.

Unde sa te cazezi in Rezervatia Nationala Tambopata (alegerile noastre preferate)

Excursie de o zi la Chuncho Claylick

Vizitarea peretelui de lut Chuncho din partea peruviana a Amazonului este o experienta unica si de neuitat. Calatoria noastra a inceput dimineata devreme, cu o plimbare cu barca pe raul Tambopata, unul dintre numeroasele rauri care traverseaza padurea tropicala amazoniana, privind cel mai frumos rasarit din jungla. Pe masura ce inaintam usor de-a lungul apei, am avut sansa de a observa o varietate de animale, cum ar fi un jaguar, caimani si diverse specii de pasari si vietuitoare care traiesc pe malurile acestuia.

La scurt timp dupa ce am ajuns la Chuncho, am putut observa pasarile in timp ce se adunau in dreptul peretelui pentru a manca argila bogata in minerale. Mai intai a aparut un stol mare de macaw zgomotosi, urmat de zeci de papagali amazonieni colorati care zburau unul langa celalalt, creand poate cel mai unic spectacol din Amazon. Dupa un timp, un numar mare de pasari deosebit de colorate zburau deasupra noastra, incepand sa se adune in copacii din apropiere, oferindu-ne un spectacol incredibil.

Tips&Tricks Papagalii de talie medie sunt primii care isi fac curaj sa guste din lut, in timp ce macaw observa atent intreaga zona de la distanta. Abia dupa ce se conving ca nu exista pericole, coboara si ei din varful copacilor pentru a se bucura de peretele plin de nutrienti.

Pe langa pasari, am avut ocazia de a observa si alte animale salbatice din zona, precum maimute, tucani si cativa capibara.

Tips&Tricks Papagalii sunt foarte atenti, astfel incat vizitatorii sunt incurajati sa ii observe de pe o platforma din apropiere, limitand astfel zgomotele care pot speria usor pasarile.

@2021 I Was There, All rights reserved.