Hacienda la Danesa | Vizitarea unei plantatii de cacao in Ecuador

     Plantatiile de cacao au un rol foarte important in istoria si economia Ecuadorului, considerat la nivel mondial exportatorul majoritar de cacao de calitate. Datorita gustului si caracteristicilor superioare, boabele din soiul Arriba au fost declarate un produs simbol al tarii, pe care fermierii il numesc “aurul negru”. 

      Deoarece am avut posibilitatea de a vizita doar pentru putin timp Guayaquil, am decis sa petrecem o zi pe una din plantatiile de cacao din afara orasului. Am ales Hacienda la Danesa, datorita posibilitatii de a invata despre intreg procesul de realizare a ciocolatei, direct de pe plantatie impreuna cu un ciocolatier experimentat. Am achizitionat pachetul online cu cateva luni inainte, iar programul a inclus transportul de la cazare si inapoi, activitatile puse la dispozitie de catre ferma, masa de pranz si gustari, totul organizat in compania unui ghid personal.

Tips & Tricks

Daca doresti sa te bucuri de toate activitatile puse la dispozitie de catre Hacienda la Danesa, exista si optiunea de a ramane peste noapte. Camerele sunt amenajate deosebit si cei de acolo te fac sa te simti ca acasa. In plus, poti lua parte la toate activitatile puse la dispozitie, fara a fi presat de timp. Poti calari, face rafting pe rau sau merge cu bicicleta prin imprejurimile fermei, profitand de peisajul rustic. Daca petreci cateva zile in Ecuador, Hacienda la Danesa este locul perfect pentru a te relaxa departe de oras.

Din Guayaquil spre Naranjito

     Auzisem numai lucruri frumoase, asa ca eram nerabdatori sa vizitam Hacienda la Danesa si in drum spre ea o parte din Guayaquil si imprejurimile sale. Am avut si norocul de a merge cu un sofer dornic sa impartaseasca povesti locale, asa ca cele aproape doua ore spre Naranjito au trecut imediat.
    Desi este primul oras ca marime din Ecuador, Guayaquil lasa impresia unui loc linistit. Pe masura ce lasam in urma cladirile colorate si statuile traznite cu un farmec aparte, pe ambele parti ale drumului incep plantatiile de banane, cacao si trestie de zahar. Din loc in loc sunt intrerupte doar de cateva orasele foarte modeste, locuite de oameni simpli.

Booking.com

Hacienda la Danesa

     Inca de la prima impresie, ferma s-a dovedit mult mai frumoasa decat ne asteptam. Hacienda la Danesa pare intr-adevar un loc inspirat dintr-o poveste. De o parte si de alta a drumului, cresc copaci inalti de tec si bambus. Printre acestia alearga liberi zeci de cai, iar vacutele pasc linistite. Oriunde privesti, poti vedea flori colorate, diferiti palmieri si foarte multe plante exotice. Odata ce treci de poarta principala, intrarea in complex este pazita de pauni, egrete si cateva bibilici.

   Imediat cum am ajuns, am facut cunostinta cu Ana, ghidul nostru pentru restul zilei. Am fost intampinati cu racoritoare si am fost invitati sa gustam preparate gatite din ingrediente crescute local. Apoi, intr-o scurta plimbare ne-a prezentat istoria fermei si am stabilit impreuna cum ne vom petrece restul zilei.

     Hacienda la Danesa este o alternativa perfecta de a petrece o zi linistita in afara orasului. Daca vizitezi pentru prima data Ecuador, aici poti invata lucruri noi despre traditiile unei plantatii de cacao. Pe langa asta, ferma pune la dispozitie si foarte multe moduri interesante de a-ti petrece timpul. Pentru a lua totusi parte la toate activitatile, recomandam cazarea peste noapte.  Locatia si amenajarea cabanelor depasesc orice asteptari ai avea, iar mancarea este fantastica.

Tips & Tricks

Contrar numelui, palaria panameza isi are originea in Ecuador. A fost recent adaugata in Patrimoniul Cultural UNESCO, insa a devenit faimoasa incepand cu anul 1900, atunci cand muncitorii ecuadorieni au lucrat la construirea Canalului Panama. Aceasta este impletita manual din fasii ale frunzelor unei plante specifice Americii de Sud, ce poate fi intalnita si la Hacienda la Danesa. In functie de tehnica si de model, realizarea unei singure palarii poate dura chiar si cateva luni.

Cum am invatat sa facem ciocolata

    “The Chocolate Tour” este o oportunitate excelenta de a vizita o plantatie de cacao veche de peste 50 de ani. Dupa o scurta introducere despre ciocolata ecuadoriana, am cules pastai de cacao si chiar am putut gusta pulpa dulce-acrisoara a fructului. Ana ne-a ajutat sa intelegem intreg procesul de producere a ciocolatei, de la plantarea semintelor la realizarea unei tablete perfecte. Direct de pe plantatie am putut sa aflam secretele ciocolatei ecuadoriene, incepand cu prajirea si macinarea cu zahar brun a boabelor.

     Dupa ce am adunat suficienta pudra de cacao, am continuat workshopul intr-un atelier dragut si colorat. Impreuna cu un ciocolatier am invatat care este temperatura de topire potrivita, tehnici de racire,  cum se impiedica aerarea si ce materiale trebuie utilizate in proces. 

Tips & Tricks

La Hacienda la Danesa ai posibilitatea de a inventa propria reteta de ciocolata. Este una dintre cele mai apreciate activitati ce atrage vizitatori din toata lumea in drumul lor spre Insulele Galapagos.

 Si desigur, rezultatul final a fost absolut delicios.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *