Rezervatia Taricaya | Vizitarea unei familii dintr-un trib amazonian

    In Rezervatia Taricaya, pe malul raului Madre de Dios traieste una din familiile native ale tribului amazonian Ese’Eja. Enrique, capul familiei are 85 de ani si desi este insurat cu cinci sotii, acum mai locuieste doar cu una singura, Teresa. Au doua animale care le tin companie: un pui de maimuta si un macaw pe care l-au numit Washi si sunt foarte mandri de viata simpla pe care o duc in jungla.

     Cei doi nu vorbesc aproape deloc spaniola, insa inteleg cateva cuvinte de cand erau copii, de la colonistii care pe vremea aceea incepusera sa descopere Amazonul. Tot de la ei au primit si numele de Enrique, respectiv Teresa, deoarece numele lor adevarate erau prea greu de pronuntat de altcineva din afara tribului. 

     Am petrecut impreuna jumatate de zi in care nu ne-am fi putut intelege fara ajutorul lui Jose, ghidul nostru de la lodge-ul Amazon Planet. Povestile lui Enrique sunt absolut fascinante, iar pasiunea pentru Amazon reiese din felul de a povesti despre Ese’Eja in limba lui nativa amestecata cu putine cuvinte in spaniola. Au foarte multi copii care locuiesc in Puerto Maldonado deoarece nepotii trebuie sa mearga la scoala, insa in fiecare duminica vin in vizita la masa de pranz, cand este o ocazie speciala pentru Enrique sa deschida sticla cu bautura lui preferata. Prefera sa isi faca singur alcoolul din fructele pe care le culege din jungla, pentru ca whiskey-ul este pentru el mult prea slab si rau la gust. Impreuna cu una din fetele ei, Teresa se ocupa de confectionarea bijuteriilor, activitate foarte importanta din punct de vedere economic pentru multe femei din trib. Strange seminte din jungla, pe care apoi le coloreaza cu pigmenti naturali de la diferite plante si le transforma in lanturi si bratari.

     Desi respecta viata moderna a copiilor, acestia traiesc dupa traditiile mostenite in cadrul tribului. Poarta haine facute de catre ei din fibre de scoarta de copac uscata, pe care le inlocuiesc la un anumit interval de timp atunci cand se deterioreaza. Se hranesc cu peste proaspat pescuit din Madre de Dios sau cu animale a caror carne doar o prajesc, niciodata nu o fierb, iar pentru aprinderea focului folosesc un bat de bambus si bumbac pe care il culeg in anotimpul secetos. Cu toate ca Enrique nu mai este tanar, inca vaneaza cu arcul maimute, tapiri sau macaw, desi creste si cateva gaini in curte. Merge descult prin jungla deoarece spune ca nu are nevoie de incaltaminte si stinge focul cu piciorul fara sa simta deloc durere.   

     De cum l-am intalnit, a fost nerabdator sa ne prezente cat mai mult din obiceiurile familiei sale, sa ne arate cum vaneaza cu arcul in jungla, cum face focul, cum danseaza sau ce bijuterii frumoase lucreaza sotia lui. Avea pregatit tot ce trebuie pentru a ne invata sa tragem la o tinta improvizata dintr-un papaya crud, cu un arc si sageti pe care planuia sa le facem impreuna si sa ni le ofere cadou la plecare. Ba chiar ne-a lasat sa ne incercam norocul cu mai multe modele din colectia lui.

     In felul lui simplu, Enrique a incercat sa ne arate diferentele dintre obiceiurile respectate in trib si lumea noastra moderna. El si sotia lui sunt foarte mandri de viata pe care o petrec in jungla si spun ca nu au nevoie de bani deoarece in jurul lor exista tot ce au nevoie si nu au ce sa cumpere. Cu ce castiga de la musafirii care vin in vizita, isi ajuta nepotii din Puerto Maldonado sa isi cumpere de imbracat sau carti pentru la scoala. In Rezervatia Taricaya, Enrique este o inspiratie pentru toti cei care trec pragul casei lui si o ocazie unica de a vedea viata intr-o alta perspectiva.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *