Pastile si vaccinuri recomandate inaintea unei calatorii in Amazon

     Ca si destinatie de calatorie, Amazon este o experienta unica si o aventura care presupune in special planuirea in detaliu a multor aspecte legate de sanatate. Inainte de a intra in jungla documenteaza-te bine si ia-ti toate masurile de precautie. Consulta un medic specialist care sa iti prezinte riscurile la care esti predispus si fii sigur de conditiile pe care le asigura organizatorii excursiei. Nu te baza ca vei gasi local medicamente si ai cu tine tot ce consideri necesar pentru: alergii solare, iritatii provocate de muscaturile de insecte, raceli usoare, indigestii si dureri de stomac, dar si solutii dezinfectante sau plasturi in caz de ranire. Desi are doar cativa milimetri, tantarul este cea mai periculoasa vietuitoare din padurea tropicala si pune anual in pericol mai multe vieti omenesti decat oricare alt animal din lume, asa ca nu uita nici sa ai in bagaje o cantitate suficienta de repelent de insecte.

Bolile de care trebuie sa te feresti in Amazon

Malarie

     In functie de medicul pe care il consulti, parerile privind modul in care te poti feri de malarie sunt impartite. Pentru prevenire se pot lua pastile zilnic incepand din saptamana de dinainte de a intra in jungla, pana la o saptamana dupa iesire. Acest tratament este totusi destul de controversat, deoarece pastilele sunt foarte toxice pentru ficat, avand si foarte multe efecte secundare printre care stari de greata, ameteala, dureri de cap si insomnii. Avand in vedere faptul ca malaria a fost eradicata cu multi ani in urma in multe din rezervatiile si parcurile nationale care pot fi acum vizitate de turisti, supunerea organismului la efectul nociv al acestor pastile, ar putea fi totusi in zadar.   

Tips & Tricks

Atunci cand planuiesti calatoria si activitatile la care doresti sa iei parte in Amazon, organizatorii din cadrul lodge-ului te pot sfatui cel mai bine in luarea deciziei potrivite. Insa, indiferent daca doresti sa urmezi tratamentul preventiv sau nu, ai la tine intotdeauna aceste pastile, deoarece in cazul in care contactezi boala, simptomele malariei sunt deosebit de severe. Ca si recomandare, cu toate ca in multe tari se gasesc destul de greu, pastilele Malarone nu sunt la fel de toxice ca restul antimalaricelor.

Febra galbena

     O alta boala cauzata de tantarii tropicali este febra galbena. Pentru prevenirea acesteia este disponibil un singur vaccin, care se administreaza doar in cadrul sectiilor de epidemiologie autorizate. Pentru intrarea in multe tari din America de Sud si Africa, pe langa pasaport este solicitat obligatoriu si un Certificat International de Vaccinare, in care sa fie mentionat acest vaccinul impotriva febrei galbene. Efectele incep sa apara dupa 10 zile de la administrare si raman valabile pe viata.

Febra tifoida

     Febra tifoida este cauzata prin ingerarea fructelor nespalate, a apei sau a hranei contaminate in urma unor conditii insalubre. In functie de partea junglei pe care doresti sa o vizitezi, cu cat intrii mai adanc in Amazon, distanta semnificativa fata de un oras mare se reflecta si in facilitatile conditiilor de cazare. Pentru a preveni imbolnavirea, se recomanda vaccinarea cu 14 zile inainte de calatorie. Vaccinul impotriva febrei tifoide este indicat pentru calatoriile in multe tari din America de Sud si Centrala, Africa sau Asia, iar efectele sale sunt valabile cel putin 3 ani de la administrare.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *