Lacul Sandoval | O zi de trekking in jungla Amazon

     Lacul Sandoval este considerat unul dintre cele mai frumoase lacuri din partea peruviana a Amazonului. Se afla la cativa km de Puerto Maldonado si s-a format cu multi ani in urma cand Madre de Dios, un afluent al fluviului Amazon si-a schimbat cursul in mod natural. Vizitarea acestuia este o ocazie excelenta de a intra in Parcul National Tambopata si este inclusa in activitatile puse la dispozitie de majoritatea lodge-urilor, prin excursii de tipul day walk sau night walk.

   Datorita modului de formare si a faptului ca multe din vietuitoarele care traiesc in jurul sau sunt pe cale de disparitie, Lacul Sandoval este un loc unic in Peru. Se afla aproape in mijlocul Parcului National Tambopata, cea mai complexa zona din lume din punct de vedere al biodiversitatii si vizitarea acestuia include parcurgerea unui traseu de trekking de 4 km prin mijlocul junglei.

Tips & Tricks

Gradul de dificultate al traseului difera in functie de anotimp. Noi am vizitat jungla Amazon in mai, la sfarsitul anotimpului ploios cand mersul pe jos prin apa si noroi face parte din farmecul padurii tropicale.

     Parcul National Tambopata este populat de multe mamifere mari cum ar fi maimute, lenesi sau tapiri care viziteaza peretii de lut din jurul lacului. De cum am intrat in jungla, urletele maimutelor rasunau amenintator deasupra copacilor. Strigatele lor se afla printre cele mai usor de recunoscut sunete din Amazon.

Tips & Tricks

Howler monkey este una dintre cele mai mari maimute de pe planeta. Urletele acesteia pot fi auzite de pana la 5 km.

      Pana sa ajungem in zona lacului am mai intalnit maimute cappucchin si foarte multi fluturi speciali, printre care unii mari cat palma.

Biodiversitatea din jurul lacului Sandoval

     Lacul este casa a nenumarat specii. In functie de cat de norocos esti, poti observa o mare varietate de mamifere, reptile si pasari care sunt foarte active in prima parte a zilei. Noi am vazut vidre gigant, maimute, caimani, broaste testoase de apa, lilieci si multe pasari caracteristice Amazonului, inclusiv cateva perechi de macaw. Vegetatia din jurul lacului este formata dintr-o specie nativa de palmier care poarta numele de “aguaje”. Radacinile acestuia sunt unul dintre cele mai preferate locuri ale uriasilor serpi anaconda.

     Privelistea de pe lac este absolut fascinanta. Pe bustenii cazuti langa mal stau la soare broscute testoase, in apa se joaca vidrele iar caimanii negri pandesc de pe mal starcii si pasarile hoazin. Barca atrage zeci de fluturi care roiesc prin jur, in timp ce deasupra zboara perechi galagioase de macaw care dau junglei un glas specific.   

      In jurul lacului Sandoval locuieste cea mai mare populatie de vidre gigant din Peru, considerata cea mai vulnerabila specie de pe continent. Acestea pot fi vazute pe parcursul intregii zile ingrijindu-se, prinzand peste sau jucandu-se in apa. Tot aici traieste si unul dintre cei mai importanti pradatori ai junglei, caimanul negru. Este cea mai mare si agresiva specie de caimani din Amazon, care se hraneste inclusiv cu animale mari cum ar fi capibara. 

Tips & Tricks

Lacul Sandoval este populat de cel mai mare peste de apa dulce din lume. Paiche sau Arapaima este nativ din Amazon si creste pana la 4,5m, greutatea sa record ajungand la 200 kg. Pescuitul aici este strict interzis cu exceptia comunitatii din tribul Ese Eja.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *