Playa de la Estacion | Insula Santa Cruz, Galapagos

     Playa de la Estacion este o mica zona de plaja aflata in apropiere de faleza din Puerto Ayora. Este apreciata mai mult pentru priveliste decat pentru snorkeling, deoarece curentii puternici si rocile vulcanice care imprejmuiesc malul fac scufundarea destul de dificila.

     Aici poti intalni iguane marine, pui de lei de mare, pisici de mare, broaste testoase marine si multi pesti tropicali. Desi este o plaja mica ce se poate aglomera destul de usor, cu siguranta merita o vizita mai ales daca petreci cateva zile pe insula Santa Cruz.

Tips & Tricks

Deoarece nu exista deloc locuri umbrite, evita sa vizitezi Playa de la Estacion la ora pranzului.

     Am vizitat Galapagos la sfarsitul lunii aprilie si Estacion a fost plaja pe care am intalnit cele mai multe iguane marine. Se aflau in perioada de depunere a oualelor, asa ca oriunde paseam, trebuia sa o facem cu grija. O mare parte aveau deja cuiburi in zonele cu verdeata de langa plaja, iar altele erau camuflate pe stanci.

     Iguanele marine fac parte din speciile care se intalnesc doar in Insulele Galapagos si au abilitatea unica printre soparle de a se scufunda sub apa. Se hranesc cu alge si iarba de mare, au gheare ascutite si cozi lungi, datorita carora sunt inotatori foarte agili. Sunt negre, cu exceptia lunilor de imperechere, cand masculilor li se modifica culoarea. Populatiile de pe insulele Espanola si Floreana devin cel mai puternic colorate, cu nuante de rosu si verde. Cele de pe insula Santa Cruz devin rosii si negre, iar cele de pe insula Fernandina verzi si caramizii.

     O particularitate foarte interesanta a iguanelor marine este modul in care s-au adaptat la surplusul de sare pe care il ingereaza din ocean. Datorita evolutiei, organismul lor elimina sub forma unui stranut violent sarurile acumulate la nivelul glandelor. Zgomotul produs este foarte puternic si nu poate fi trecut cu vederea, de multe ori secretiile fiind imprastiate la un metru distanta.

Tips & Tricks

Datorita surplusului de saruri, iguanelor marine li se formeaza la nivelul capului cristale de sare sau de potasiu. Acestea dau un aspect complet unic fiecarei soparle.

Ce trebuie sa ai cu tine la Playa de la Estacion

    In functie de cat timp stai pe insula, poti petrece cateva ore la Playa de la Estacion. Va trebui totusi sa vii pregatit din Puerto Ayora cu tot ce ai nevoie. Aproape de plaja vei gasi doar cateva magazine de suveniruri. Nu uita sa ai cu tine crema cu SPF 100, apa, eventual cateva snacks-uri si palaria cu bor larg.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *