Chuncho Claylick | Cel mai inalt perete de lut din jungla Amazon

     Chuncho Claylick este cel mai inalt perete de lut din lume, situat in inima Parcului National Tambopata. Deoarece jungla Amazon se afla departe de ocean, atat apa de ploaie cat si sursele de hrana ale pasarilor si animalelor de aici sunt lipsite de saruri. Continutul cel mai ridicat de nutrienti se gaseste in apropierea raurilor, in peretii de lut care poarta numele de clay lick. Cu toate ca aceste zone sunt destul de rare si majoritatea de dimensiuni foarte mici, atrag zilnic stoluri intregi de papagali colorati, perechi de macaw galagiosi, dar si tapiri, jaguari sau maimute.

     Din punct de vedere al biodiversitatii, Tambopata este cea mai complexa zona din lume, aici intalnindu-se foarte multe specii de fluturi, pasari si mamifere. Cu toate ca distanta dintre Puerto Maldonado si majoritatea lodge-urilor este destul de mare si drumul dificil de parcurs, intreaga zona este spectaculoasa iar vizitarea unui clay lick este o experienta unica, Nimic nu se poate compara cu imaginea zecilor de pasari care zboara libere deasupra ta, imediat dupa rasaritul soarelui.

Tips & Tricks

Pentru vizitarea peretelui de lut am ales sa petrecem trei zile la Chuncho Lodge, unde am plecat insotiti din Puerto Maldonado de catre un ghid si un sofer. Desi orasul nu este un loc foarte sigur si drumurile sunt periculoase, a trebuit sa optam pentru cea mai scurta metoda de transport, adica cu masina. Am mers o ora pe autostrada, apoi 2 ore prin jungla pe un drum forestier acoperit de apa si noroi. La capatul acestuia am continuat pe jos cam 20 de minute pana am ajuns la marginea raului Tambopata. Lodge-ul se afla tocmai pe malul opus, asa ca de aici a trebuit sa traversam raul cu una din barcile puse la dispozitie de catre complex.

O zi la Chuncho Claylick

    Am plecat dimineata devreme din lodge, pentru a putea admira din barca frumusetea rasaritului de soare in jungla Amazon. Drumul pana la Chuncho Claylick a durat aproape 40 de minute, iar calatoria pe raul Tambopata a fost o adevarata aventura. Am avut norocul de a vedea un jaguar si multe alte animale salbatice incredibile care traiesc pe malurile raului.

     Cu toate ca am ajuns inainte ca pasarile sa se adune in copaci, ne-am bucurat de o priveliste deosebita in mijlocul junglei.

     Prima data s-a apropiat de claylick un stol galagios de scarlet macaw. Curand, au urmat cateva perechi de blue and gold si military macaw, zburand aproape una de cealalta, chiar deasupra noastra. Zgomotele lor au atras treptat zeci de alti papagali amazonieni colorati, creand impreuna cel mai unic spectacol din Amazon.  

Tips & Tricks

Papagalii de talie medie sunt primii care isi fac curaj sa guste din lut, in timp ce macaw observa atent intreaga zona de la distanta. Abia dupa ce se conving ca nu exista pericole, coboara si ei din varful copacilor pentru a se bucura de peretele plin de nutrienti.

Booking.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *