Jungla Amazon | Experiente pe care nu ai vrea sa le ratezi

     Am vizitat jungla Amazon la sfarsitul anotimpului ploios, cand mersul pe jos prin noroi face parte din farmecul acesteia. Deoarece fiecare parte a Amazonului este unica, am ales sa vizitam zone diferite din partea sa peruviana. Pentru asta, ne-am cazat timp de 7 zile in Parcul National Tambopata, la doua ecolodge-uri diferite aflate pe malul raurilor Madre de Dios si Tambopata.

Desi jungla Amazon este periculoasa din multe puncte de vedere, in acelasi timp este si foarte speciala, asa ca o data in viata trebuie sa iti faci curaj sa o descoperi, prin:

Drumetii de tipul day walk si night walk

     Diminetile in Amazon incep cu tipetele papagalilor macaw, care trezesc intreaga jungla odata cu rasaritul soarelui. Excursiile si activitatile puse la dispozitie de catre lodge-uri sunt programate in prima parte a zilei, atunci cand majoritatea animalelor salbatice sunt foarte active, si se continua pana seara inainte de cina. Incepand cu ora 17:00, dupa ce se lasa intunericul poti observa cum se schimba intregul ritm al padurii tropicale. Pe masura ce apar pradatorii nocturi, glasul junglei devine mai pronuntat. Cararile pe care ai mers in cursul zilei arata complet diferit si intr-o bezna totala ai posibilitatea de a vedea noi pasari si animale la lumina lanternei.

Observarea pasarilor in dreptului unui perete de lut

      Deoarece Amazon se afla departe de ocean, atat apa de ploaie cat si sursele de hrana ale pasarilor si animalelor de aici sunt lipsite de saruri. Continutul cel mai ridicat de nutrienti din jungla se gaseste in apropierea raurilor, in peretii de lut care poarta numele de clay lick. Cu toate ca aceste zone sunt destul de rare si majoritatea de dimensiuni foarte mici, ele atrag zilnic stoluri intregi de papagali colorati, tapiri, jaguari sau maimute. Cel mai inalt perete de lut din partea peruviana a Amazonului este Chuncho Clay Lick si poate fi vizitat in Parcul National Tambopata. Intreaga zona este spectaculoasa, iar vizitarea unui macaw clay lick este o experienta unica. Nimic nu se poate compara cu imaginea zecilor de pasari care zboara libere deasupra ta, imediat dupa rasaritul soarelui. 

Interactiunea cu un trib amazonian

     Bucura-te de jumatate de zi pe malul raului Madre de Dios, alaturi de una din familiile native ale tribului amazonian Ese`Eja. Invata dansuri tribale, fa arcuri și sageți traditionale sau urmareste cum se fac bijuterii din semintele gasite prin jungla.

     In cele cateva ore pe care le-am petrecut in modesta gospodarie, capul familiei ne-a povestit cu mandrie despre felul lor de a trai. Ne-a impartasit cat mai mult din obiceiurile familiei sale, ne-a aratat cum vaneaza cu arcul in jungla, cum fac focul sau cum isi confectioneaza singuri imbracamintea din fibre de scoarta de copac uscata.

Observarea animalelor salbatice din jurul lacului Sandoval

     Pe o barca in mijlocul lacului Sandoval poti admira una din cele mai frumoase privelisti din Parcul National Tambopata. Imaginea palmierilor din jur reflectata in apa, vidrele gigant, caimanii si  perechile galagioase de macaw care zboara deasupra, fac din aceasta parte a Amazonului una din destinatiile care nu trebuie trecute cu vederea. De asemenea, traseul de trekking de 4 km prin jungla este ocazie deosebita de a observa multe specii de maimute si fluturi de marimea unei palme.

Cautarea caimanilor noaptea

     Una dintre cele mai interesante activitati in jungla are loc noaptea, atunci cand incepe cautarea caimanilor. Dintr-o barca care pluteste incet pe langa malul raului, poti vedea la lumina lanternei ochii sticlosi ai celui mai mare pradator al Amazonului.

     Deoarece populatia caimanilor din bazinul Amazonului este numeroasa, majoritatea lodge-urilor organizeaza noaptea plimbari cu barca in cautarea lor. Deoarece am vizitat doua parti diferite ale junglei, am putut observa specii diferite plutind pe langa barcile noastre sau stand in apropiere de malul raurilor.

Urcarea intr-un canopy tower

     Fa o drumetie prin jungla incercand sa descoperi animalele salbatice in mediul lor natural. In padurea Amazoniana exista peste 16000 de specii de copaci care sustin cea mai mare diversitate de vietuitoare de pe planeta. Bucura-te de o plimbare pe timpul zilei impreuna cu ghidul de la lodge, pe cararile croite de acesta cu maceta printre copacii inalti de zeci de metri.

Tips & Tricks

Majoritatea copacilor din Amazon cresc de sute de ani, insa o parte dintre ei sunt goi pe interior datorita plantelor parazite, iar altii sunt complet distrusi de termite. In jungla poti observa foarte multe specii interesante, printre care “walking palms” ( palmierii care se misca aproape 2 cm pe zi in cautarea soarelui), copaci locuiti de colonii numeroase de “fire ants” care ii protejeaza de pradatori, sau copaci pe langa care atarna liane lungi de pana la 200m. 

      Taricaya Canopy Tower este considerata cea mai inalta platforma din America de Sud construita intr-un copac. Este folosita in special de biologii care lucreaza in Taricaya Rescue Centre pentru a monitoriza in fiecare dimineata pasarile din rezervatie. Se afla la inaltimea de 45 de metri si este construit in jurul coroanei unui kapoc, una din cele mai mari specii de copaci care creste in Amazon. De sus, privelistea junglei si a raului Madre de Dios este extraordinara. Daca ai noroc poti vedea zburand pe langa tine macaw, tucani sau poate chiar cea mai mare pasare din Amazon, vulturul harpie.

Tips & Tricks

Pentru a ajunge in turn se urca de pe o schela metalica inalta de cateva etaje, pe un pod suspendat cu lungimea de 90 metri. Experienta in sine este o aventura si in acelasi timp o provocare pentru oricine are rau de inaltime.

Vizitarea unui centru de cercetare

     Din 2001, in cadrul rezervatiei Taricaya este infiintat un rescue center pentru vietuitoarele care au nevoie de ingrijiri. Taricaya Rescue Center urmareste reintegrarea animalelor si pasarilor ranite, in mediul lor natural. Centrul este primul de acest gen infiintat in Peru, iar in cadrul acestuia locuiesc voluntari din intreaga lume care participa la diferite proiecte de conservare in vederea protejarii Amazonului.
      Se afla la o distanta de 1 km de Amazon Planet Lodge si gazduieste zeci de animale si pasari. Acestea sunt atat de atasate de voluntari, incat o parte au ramas prin imprejurimi, chiar si dupa ce au fost eliberate.

Admirarea apusului pe rau

     Amazon este o destinatie unica cu o biodiversitate foarte ridicata si peisaje incredibile. La fiecare apus de soare, caimanii ies la panda langa malul raurilor in timp ce grupuri mici de macaw si alte pasari amazoniene zboara deasupra lor cautand locul potrivit pentru a petrece noaptea.

Tips & Tricks

Dupa prima zi petrecuta in jungla, cei de la Amazon Planet Lodge ne-au pregatit o barca gonflabila pentru a putea privi apusul pe raul Madre de Dios. Acesta a fost momentul in care am descoperit pentru prima data cat de speciala este padurea amazoniana.

Vizitarea unei plantatii exotice

     Jungla amazoniana este cea mai mare padure tropicala din lume. Vizitarea unei plantatii exotice in interiorul acesteia este locul perfect pentru a observa foarte multe pasari, animale salbatice sau insecte periculoase, cum ar fi paianjenul-banana (cel mai veninos si agresiv paianjen din lume). Impreuna cu un ghid te poti plimba printre bananieri, cacao, mango, soursop, breadfruit sau papaya, poti gusta din trestie de zahar proaspat culeasa sau ananas taiat cu maceta direct din pamant.  

Tips & Tricks

In cadrul lodge-ului Amazon Planet a fost infiintata o plantatie de copaci exotici, de unde provin si cele mai multe fructe servite in complex. Prin intermediul proiectelor de cercetare conduse de catre voluntari, aici sunt studiati copaci cum ar fi mahonul, specie disparuta in afara ariilor protejate.

Pescuitul de somni

       Una dintre cele mai relaxante activitati in Amazon este pescuitul la apus de soare in Parcvul National Tambopata. Impreuna cu ghidul nostru si un barcagiu cunoscut in Chuncho Lodge pentru norocul la prins peste, am petrecut o dupa amiaza linistita chiar inainte de a pleca din Peru.
       Am folosit undite improvizate din bete de lemn, iar ca momeala rame si carne de pui. Experienta a fost foarte distractiva, peisajul superb si cu toate ca am prins mai multi pesti paraziti decat somni, in final au fost suficienti cat pentru o degustare la cina.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *