Santa Fe, Galapagos | Insula perfecta pentru snorkeling si scufundari

     Santa Fe este cel mai vechi vulcan din Galapagos, partea sa subacvatica datand de acum 3,9 milioane ani. Este insula cu cele mai multe specii endemice, cum ar fi iguana marina de Santa Fe, mierla de Santa Fe, sobolanul de Santa Fe, soparla de Santa Fe si este populata si de multe altele, printre care soimul de Galapagos, cintezele lui Darwin, serpi, fregate, blue footed boobies, rechini, pisici de mare sau colonii intregi de lei de mare.

     Santa Fe este una din insulele nelocuite ale Arhipelagului. Este acoperita de vegetatie joasa si maluri inalte, stancoase, pe care se observa de la distanta lei de mare. Pentru vizitare sunt disponibile croaziere de cateva zile printre mai multe insule sau diferite excursii de 7-8 ore. Le poti rezerva online sau alege un tur last-minute de la una din agentiile din Puerto Ayora. Pretul orientativ pentru un tur de o zi este de 200$, cu mici diferente in functie de sezon. Transportul cu barca, un ghid, masa de pranz si echipamentul de snorkeling sunt incluse, indiferent de optiune.

Tururile noastre preferate

     Deoarece nu am fost atat de incantati de ideea de a petrece cateva zile pe un vas de croaziera, am ales sa vizitam insula printr-un tur de snorkeling de o zi. Desi initial nu stiam la ce sa ne asteptam cu privire la gradul de dificultate si la conditia fizica necesara pentru inconjurarea unei parti atat de mari a insulei, experienta a fost deosebita si a compensat cu orice urma de oboseala.

O zi pe insula Santa Fe

          Turul ales de noi a presupus scufundarea impreuna cu un ghid in doua parti diferite ale insulei. Drumul a durat in jur de 45 de minute, iar valurile de peste 2m ne-au convins imediat ca o croaziera in jurul Arhipelagului nu ar fi fost alegerea potrivita pentru noi.

   Santa Fe este insula din Galapagos perfecta pentru snorkeling si scufundari. Intreaga dimineata am inotat printre lei de mare foarte curiosi, broaste testoase marine si recife de corali care adaposteau sute de pesti tropicali. Cu toate ca a fost destul de solicitant sa inconjuram o parte atat de mare a insulei, ne-am bucurat din plin de experienta de bucket-list. Parcul National Galapagos este un loc unic in lume, iar peisajele subacvatice sunt incredibile. Am nimerit si o zi putin innorata, asa ca totul a fost perfect.

     Am urcat din nou pe barca abia dupa cateva ore. Echipajul ne astepta cu masa pregatita, un meniu pescaresc gatit din tonul prins de grupul din ziua anterioara. L-am servit in drum spre cel de-al doilea loc de scufundare, in timp ce ghidul a lansat unditele pentru a ne incerca si noi norocul. Din pacate insa, pasarile blue footed boobies au avut mai mult succes decat noi.

     Dupa vreo 30 de minute am ancorat intr-un mic golf retras. Prin apa clara puteam vedea cu usurinta leii de mare care inotau in jurul nostru. Am petrecut restul zilei incercand sa descoperim cat mai mult zona. Aproape de barca am nimerit chiar in mijlocul unui banc urias, format din mii de sardine. Printre ele am putut vedea o broasca testoasa marina, o langusta, o caracatita si o pisica de mare pe care am admirat-o de la distanta.

Cum te pregatesti pentru un tur pe insula Santa Fe

     Deoarece turul pentru care am optat a inclus doar partea de snorkeling ne-am pregatit special pentru a petrece in ocean o zi intreaga. In primul rand am considerat necesare doua rucsace waterproof de dimensiune medie. In ele am putut sa ne luam apa, camera subacvatica si aparatul foto, binoclu, ochelarii de soare, crema cu SPF100, prosoape, palarii cu bor larg si echipamentul de snorkeling.

     Stiam ca organizatorii ne pun la dispozitie un echipament de snorkeling compus din ochelari si tub separat, asa ca am decis sa achizitionam din timp o masca completa full face. Ne-a ajutat sa respiram mult mai usor si astfel ne-am putut bucura fara griji de experienta. Pe langa masca am avut un costum de neopren cu grosimea de 2 mm, care a fost perfect pentru cele 25 de grade C ale apei si incaltaminte de snorkeling pentru a ne proteja de corali, scoici sau rocile din apa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *