Floreana, Galapagos | Insula locuita de aproape 100 de persoane

     Floreana face parte din cele 4 insule locuite din Galapagos. Cu o poveste interesanta si misterioasa, este cea mai putin populata din Arhipelag, aici locuind in jur de 100 de persoane. Acestia traiesc in special din agricultura, sursa de apa principala fiind un bazin natural care se umple cu apa de ploaie in timpul anotimpului ploios.

Tips & Tricks

Floreana a devenit in anul 1807 prima insula populata a Arhipelagului, datorita unui navigator irlandez care a petrecut doi ani in pustietate dupa ce a fost lasat in urma de catre echipajul sau. In 1832, guvernul ecuadorian a incercat pentru prima data colonizarea acesteia, insa initiativa nu a avut succes datorita lipsei de apa potabila. Abia in 1929 insula a inceput sa atraga rezidenti permanenti. Din dorinta de a parasi Germania, Friedrich Ritter si amanta lui, Dore Strauch au devenit primele persoane care au reusit sa locuiasca pe insula pustie. Si-au construit o casa din pietre si lemne, urmand sa traiasca din ceea ce plantau in gradina. Povestea lor i-a adus in 1932 pe sotii Wittmer. Impreuna cu sotia insarcinata si fiul de 14 ani, Heinz Wittmer si-a amenajat locuinta intr-o pestera folosita in trecut de pirati. Copilul lor a devenit ulterior prima persoana nascuta pe insula.

In urmatoarele luni au inceput abuzurile, atunci cand insula a atras atentia unei auto-proclamate baronesa. Impreuna cu cei doi amanti ai sai, aceasta dorea sa construiasca un hotel de lux pentru a atrage cat mai multi turisti. Proiectul a devenit insa motivul multor intrigi si comploturi intre cele trei familii. Curand dupa aceea, conflictele dintre ei au escaladat intr-o serie de morti si disparitii misterioase, care inca ridica semne de intrebare.

Tururile noastre preferate

Ce poti face pe insula Floreana

     Floreana este o insula cu un farmec aparte. Contrastul izbitor intre verdele crud al vegetatiei, rocile vulcanice negre si fasiile de plaja cu nisip alb, negru sau violet fascineaza de la distanta. Tarmul este plin de lei de mare, iguane marine si pinguini de Galapagos complet nepasatori de prezenta noastra.

Tips & Tricks

Floreana este o insula speciala din punct de vedere al atractiilor turistice, insa transportul este o problema. Exista un singur autobuz care pleaca dimineata din port si se intoarce abia seara. Organizeaza-ti cu atentie itinerariul si ia in calcul vizitarea insulei printr-un tur de o zi sau doua, impreuna cu un ghid.

La Loberia

     La Loberia este un mic golf, caracterizat printr-un tarm stancos si nisip alb. Este foarte apreciat pentru snorkeling, aici putand fi intalniti multi lei de mare si iguane marine. Se afla aproape de port si se poate ajunge intr-o scurta plimbare pe jos. Drumul este spectaculos, pe langa o padure de mangrove paralela cu tarmul.

Post Office Bay

     Post Office Bay este cel mai neobisnuit sistem de comunicatii ce dateaza din 1700, de pe vremea cand insula era vizitata de pirati, pescari sau vanatori de broaste testoase. In timpul voiajelor lungi, acestia doreau sa poata trimite scrisori familiilor, asa ca au montat un butoi de lemn in zona inalta a insulei.  Navigatorii lasau in el plicurile personale si le sortau pe restul, pentru a le putea lua pe cele al caror destinatar se afla in ruta lor. Butoiul inca se afla acolo pentru turistii care vor sa pastreze traditia, insa exista si o replica mai mica in port.

Cormorant Point

Una dintre cele mai frumoase zone de pe insula Floreana este laguna Cormorant Point. Aici se afla cea mai mare colonie de pasari flamingo din Galapagos, dintre cele doar 1500 de exemplare raspandite prin tot Arhipelagul.

Devil’s Crown

Devil’s Crown este o formatiune de stanci ascutite in ocean, care se pot vedea de la distanta, de pe mal. Este un crater vulcanic, care a devenit unul dintre locurile cele mai apreciate pentru scuba diving din Galapagos. Aici pot fi intalnite pisici de mare gigant, diferite specii de rechini, multi pesti tropicali si colonii intregi de lei de mare.

Cerro Alieri

Cerro Alieri se afla la o distanta de 15 minute de mers cu autobuzul din port. Este o zona inalta, aflata la altitudinea de 340m, de unde se poate observa vegetatia caracteristica insulei. Aici au fost descoperite peste 48 de specii noi, dintre care o treime endemice, iar in 1997 s-a regasit o specie de Linum cratericola, care se credea disparuta.

Azilo de la Paz

Azilo de la Paz este o locatie istorica aflata la 45 de minute de mers cu autobuzul din port. Aici se poate vizita pestera piratilor si izvorul de apa dulce, sursa actuala de apa potabila a locuitorilor.

Tips & Tricks

Chiar daca este una din insulele locuite ale Arhipelagului nu te astepta ca pe Floreana sa gasesti magazine, restaurante sau taxiuri la fel ca in Santa Cruz. Pe insula te poti deplasa cu un singur autobuz pe care noi nu l-am vazut, poti face cumparaturi la un singur magazin universal pe care l-am gasit inchis si poti manca doar la vreo trei restaurante foarte modeste a caror aprovizionare se face doar in Puerto Ayora odata la cateva zile.

Transport si cazare

     Pentru vizitarea insulei exista disponibile excursii de o zi sau croaziere intre mai multe insule. Fiind o insula locuita, exista si varianta pe care am ales-o noi, sa mergem cu barca rapida pe cont propriu. Biletele le-am rezervat online cu cateva luni inainte, deoarece la momentul respectiv se pleca din Santa Cruz doar o data pe saptamana si am vrut sa avem siguranta transportului. Pretul unui bilet dus-intors costa 60 $ si in conditii de vreme buna, drumul dureaza in jur de 2 ore.

     In ceea ce priveste cazarea pe insula, nu exista foarte multe variante. Poti alege intre cateva hostel-uri si vreo 2 case de vacanta, asa ca daca doresti sa vizitezi Floreana pe cont propriu, ocupa-te de rezervari din timp.  

Tips & Tricks

La Black Beach House vei fi primit chiar de catre nepoata sotilor Wittmer, prima familie de pe insula. Locatia este superba, casa aflandu-se pe malul oceanului la limita dintre plaja si vegetatia nealterata a insulei.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *