Ghid de calatorie in Ecuador | Cum planuiesti vacanta perfecta

     Ecuador este unul din cele mai biodiverse locuri de pe planeta, teritoriul acestuia cuprinzand Insulele Galapagos, jungla Amazon, 25 de vulcani activi si foarte multe Parcuri Nationale protejate prin lege. Este tara de unde provine ciocolata pura si bananele Dole, vulcanul in varful caruia se inregistreaza cea mai mica distanta dintre Pamant si Soare si La Mitad del Mundo, punctul geografic in care forta gravitationala joaca farse. Cele mai mari orase ecuadoriene sunt Guayaquil si Quito, aceastea primind in fiecare an sute de mii de vizitatori atrasi de istoria, peisajele sau gastronomia sud-americana.  

Daca ti-ai propus sa te aventurezi la scufundari in Galapagos, hiking in Anzi, birdwatching in Amazon sau doar sa astepti sosirea balenelor in apele calde de pe coasta Pacificului, tine cont de urmatoarele:

Perioada de vizitare

      La fel ca in toate zonele tropicale, clima este impartita in doua anotimpuri. Anotimpul ploios incepe din octombrie si dureaza pana in mai, iar cel secetos din iunie pana in septembrie. In Ecuador vremea este destul de imprevizibila, iar perioada cea mai buna de vizitare depinde de altitudine si de proximitatea fata de linia Ecuatorului a destinatiei alese. De exemplu, zonele de coasta sunt evitate intre lunile februarie si martie. De regula acum sunt inregistrate cele mai ridicate temperaturi din an, ceea ce poate face calatoritul dificil. In acelasi timp insa, apa foarte clara a oceanului atrage in Galapagos multi pasionati de scufundari. Pe de alta parte, in Amazon ploua mai rar intre lunile decembrie si martie, dar in Anzi, unde temperatura scade odata cu altitudinea, poate ploua oricand, indiferent de anotimp.

Zborurile potrivite

     Zborurile internationale catre Ecuador difera in functie numarul de escale. In timp ce unele companii aeriene ofera discount-uri la rezervarile facute cu cateva zile inaintea calatoriei, in functie de perioada, biletele pot fi chiar mai accesibile daca sunt achizitionate din timp.

Tips & Tricks

Verifica zboruri internationale sau domestice aici. Gaseste si rezerva optiunea potrivita pentru destinatia ta.

      Pentru a ajunge in Galapagos, de pe continent poti zbura doar din Quito sau Guayaquil. Ambele rute se incadreaza in acelasi interval de pret si sunt operate de catre Tame, compania aeriana nationala a Ecuadorului. In Arhipelag exista doua aeroporturi, pe insulele San Cristobal si Baltra. Cea din urma este nelocuita, insa este legata de Insula Santa Cruz prin Canalul Itabaca.  Pentru vizitarea acesteia trebuie achizitionat un bilet de feribot direct din aeroport.

Santa Cruz, Galapagos | Cele mai frumoase locuri pe insula

Destinatie

    Chiar daca planuiesti sa vizitezi Ecuador pentru Insulele Galapagos, nu ezita sa rezervi cel putin 3 zile si pe continent. Pentru a descoperi traditiile si modul de viata local, viziteaza unul din orasele mari sau imprejurimile acestora. Alege o plantatie de cacao pentru a invata cum se pregateste ciocolata ecuadoriana,  rezerva un tur gastronomic sau o excursie de o zi pe coasta oceanului ori intr-un parc national.

Moneda nationala

  Moneda nationala este dolarul american. Bugetul mediu pentru a petrece o zi in Guayaquil, cel mai mare oras al Ecuadorului, se incadreaza intre 80-100$.  Pretul acesta include cazarea si micul dejun intr-un hotel aflat intr-o zona turistica, cina la un restaurant si vizitarea unor muzee sau atractii turistice din imprejurimi.

Internet si telefonie mobila locala

      Deoarece Galapagos se afla la 1000 km de continent, accesul la internet poate fi uneori destul de dificil. Majoritatea restaurantelor si cazarilor din insulele locuite ale Arhipelagului pun la dispozitie wireless gratuit, insa acoperirea este destul de slaba. In special pentru localizarea GPS, este indicat sa achizitionezi din Quito sau Guayaquil o cartela de date mobile locale.

Tips & Tricks

Pentru siguranta, noi am ales doi operatori diferiti ( Claro si Tuenti). Desi fiecare cartela a costat 10$, pachetul de la Claro a fost mai avantajos din punct de vedere al acoperirii in retea. Prin cel de la Tuenti insa, am beneficiat mai multe zile de acces la internet. .

Controlul vamal

      La iesirea din tara trebuie avuta in vedere trecerea prin controlul vamal. Aleatoriu se poate cere declararea in scris a sumei de bani cu care calatoresti, existand si posibilitatea de control a bagajelor. In cazul in care valoarea declarata nu coincide cu cea gasita de ofiterii vamali, legea permite confiscarea sumei ce depaseste de trei ori salariul minim pe economie in Ecuador.

Tips & Tricks

Planuieste din timp tot ce doresti sa vizitezi, pentru a putea rezerva si plati online activitatile si excursiile preferate.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *