Rezervatia El Chato | Insula Santa Cruz, Galapagos

    In Arhipelag exista putine locuri unde se mai pot vedea broaste testoase de Galapagos in mediul lor natural. Printre acestea este si El Chato, rezervatia care ocupa mii de metri patrati in zona inalta a insulei Santa Cruz. De-a lungul unor carari amenajate, te poti plimba prin padure pe langa zeci de testoase uriase. Acestea pot fi vazute cu usurinta, de obicei pana la inceputul sezonului secetos, cand incep sa migreze catre tarm, pentru a depune oua.

     Rezervatia se poate vizita la fel ca majoritatea atractiilor turistice de pe insula Santa Cruz prin diferite excursii organizate din Puerto Ayora. Daca preferi totusi sa eviti agitatia caracteristica unui grup organizat, exista si optiunea de a merge pe cont propriu. Taxiurile fac constant aceasta ruta, iar soferii sunt dornici sa iti arate imprejurimile. Multi inteleg engleza si iti pot explica dinainte cum sa te descurci in rezervatie.

Tips & Tricks

Costul unui tur cu taxiul este de 40$ si dureaza in jur de 4 ore. Fii atent, deoarece unii soferi lucreaza independent de compania de taxiuri locala. Preturile acestora sunt de multe ori mai mari, insa pot fi negociate. Cel mai bine ar fi sa stabiliti costul excursiei inainte de a urca in masina.

Tururile noastre preferate

El Chato

     El Chato este unul dintre cele mai frumoase locuri din Santa Cruz. Chiar daca petreci putine zile pe insula, rezervatia nu trebuie sa lipseasca din itinerariul tau. Este extraordinar faptul  ca ai posibilitatea de a te plimba printre aceste animale unice, aflate pe cale de disparitie. Ba mai mult, sa vezi atat de multe libere, in mediul lor natural.

     Din Puerto Ayora pana in rezervatie am facut aproape 30 de minute cu masina. Pretul biletului de intrare a costat 5$ si in baza lui am primit un ceai si niste cizme de cauciuc, un must-have in aceasta zona in care ploua mai tot timpul.

Mirador de los Tuneles

     Deoarece insula Santa Cruz este un fost vulcan care a erupt, in subteran exista foarte multe tunele care au ramas in urma trecerii lavei vulcanice. Sub rezervatie, aceste galerii spectaculoase se intind pe mai mult de 1 km. Sunt cunoscute ca Mirador de los Tuneles, iar zonele pe unde se poate cobori sunt marcate in dreptul cararilor principale. 

Los Gemelos

     La o mica distanta de El Chato poti vizita si Los Gemelos. De o parte si de alta a drumului dinspre Canalul Itabaca se afla doua cratere vulcanice ce s-au format odata cu insula. Cele doua gropi imense au fost create acum mii de ani, prin colapsul a doua camere subterane create de lava vulcanica. Pentru a ajunge de la sosea, in ambele parti se urmaresc scurte poteci care duc direct la marginea acestora.

Tips & Tricks

Deoarece Los Gemelos se afla in apropierea rezervatiei, majoritatea tururilor cu taxiul se incheie cu oprirea la cele doua cratere vulcanice. Pentru siguranta totusi, nu uita sa stabiliti de dinainte itinerariul.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *