Cooking class | O experienta autentica in Lima

     Lima este considerata capitala mondiala a gastronomiei peruviene, cu restaurante de lux carora le-au fost acordate stele Michelin si retete unice de care se mandresc toti peruanii pe care i-am intalnit. Fiindca am petrecut putin timp in Peru, am ales sa descoperim si noi creativitatea preparatelor traditionale, luand parte la un cooking class.

     I-am ales pe cei de la Haku Tours, un ONG care lucreaza in scopuri caritabile pentru persoanele ce locuiesc in sectoarele marginase ale Limei, numite “shanty towns”. Am petrecut impreuna cateva ore, timp in care am invatat multe secrete din bucataria peruviana, am gatit in vase traditionale de lut, am rontait snacks-uri facute de noi, am mancat fructe de care nu mai auzisem niciodata si am baut o delicioasa chicha morada al carei ingredient principal este porumbul mov.

     Cursul a inceput dimineata dupa micul dejun, cand ne-am intalnit cu ghidul nostru in receptia hotelului unde eram cazati in Miraflores. O experienta culinara perfecta incepe cu alegerea ingredientelor potrivite, asa ca am avut ocazia de a merge mai intai in piata locala, pentru a face cumparaturile necesare impreuna cu chef David. 

     Plimbandu-ne printre tarabe, am descoperit un loc foarte colorat, plin de fermieri dornici de a-si vinde produsele ce provin din toate colturile tarii. Datorita diversitatii reliefului, Peru este o tara foarte bogata si interesanta din punct de vedere al culturilor, lucru care se reflecta in varietatea culinara. Exista foarte multe soiuri de fructe si legume care se gasesc doar in Peru, cereale considerate “super food” si multe plantatii locale de cacao sau cafea.

Tips & Tricks

In Peru exista aproape 4000 de tipuri diferite de cartofi si fiecare poate fi gatit dupa o alta reteta. De asemenea, porumbul este cultivat in toata tara ( in zonele de coasta, munti si jungla) si se gaseste in peste 55 de varietati, mai mult decat oriunde in lume.  

     In piata, localnicii ne primesc cu zambetul pe buze, iar vanzatorii, mandrii de produsele lor insista sa incercam fructele, legumele sau bauturile preparate proaspat de catre ei. Am petrecut astfel 45 de minute, doar degustand fructe (lucuma si cherimola au devenit imediat preferatele noastre) si alegand cele necesare pentru ce urma sa gatim.

     Din retetele pe care le puteam pregati impreuna cu chef David, am preferat ca fel principal “Lomo saltado” ce consta in carne de vita sotata cu ceapa, rosii si aji (un sos de ardei iute, insa nu picant), cu garnitura de cartofi prajiti si orez. Pentru aperitiv am pregatit “Papa Rellena”, adica chiftele din piure de cartofi, umplute cu piept de pui si legume servite cu “salsa criolla”.

     Intreaga zi petrecuta impreuna cu cei de la Haku Tour a fost o experienta autentica si perfecta in Lima. Pe langa faptul ca am invatat sa gatim preparate traditionale delicioase, am aflat foarte multe lucruri interesante despre traditiile peruane si modul de viata al localnicilor.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *