Centrul de Cercetare Charles Darwin | Insula Santa Cruz, Galapagos

     Centrul de Cercetare Charles Darwin a fost inaugurat in 1964 pe insula Santa Cruz ca baza de cercetare pentru oamenii de stiinta care studiau Insulele Galapagos. Prin proiecte de cercetare si dezvoltare durabila, acesta asigura buna gestionare a arhipelagului si are un rol foarte important in consultarea Guvernului din Ecuador cu privire la conservarea biodiversitatii.

Centrul de cercetare Charles Darwin are ca scop educarea populatiei, atat locale cat si a vizitatorilor, in vederea convieturii cu vietuitoarele Arhipelagului. Pentru marea majoritate a speciilor,  Galapagos este singurul loc din lume in care pot fi intalnite.

     Poti petrece o zi intreaga in cadrul centrului, plimbandu-te printre cactusii foarte inalti, admirand broaste testoase, iguane terestre sau cintezele lui Darwin, mici pasari caracteristice insulei. Se poate ajunge pe jos, intr-o scurta plimbare de pe faleza din Puerto Ayora sau cu un mijloc de transport ecologic. Acesta este pus la dispozitie de catre centru si disponibil in baza unei donatii.

     Charles Darwin este o organizatie non-profit care functioneaza in baza donatiilor. Aici pot fi vizitate mai multe laboratoare si expozitii in care sunt prezentate proiectele sustinute in cadrul centrului.

Tips & Tricks

Unul din cele mai importante proiecte in Galapagos consta in protejarea broastelor testoase gigant.

     Centrul face parte din putinele locuri unde mai pot fi intalnite broaste testoase de Galapagos. Eforturile cercetatorilor pentru conservarea speciei lor pot fi urmarite prin scurte filmulete sau prin vizitarea unor gradini tematice. Datorita programului de inmultire, aici se pot observa foarte multe testoase, de la adulti de peste 200 kg, la pui recent eclozati care cauta continuu mancare.

Povestea Insulei Pinta

     In anii 1800, pe insula Pinta a inceput exploatarea si prinderea excesiva a broastelor testoase  de Galapagos. Astfel, pana la inceputul sec. 20 intreaga populatie din nordul Arhipelagului a fost redusa considerabil. Datorita pozitiei sale, insula se afla in ruta multor voiaje in Oceanul Pacific. Navigatorii aveau nevoie de hrana, asa ca in 1959 au lasat in libertate 3 capre pentru a se inmulti. Pana in 1970, numarul caprelor ajunsese la 40.000 de exemplare, care au distrus complet habitatul testoaselor.

     Abia in 2003 a fost indepartata ultima capra de pe insula Pinta. Biologii incearca si astazi reabilitarea vegetatiei naturale si conservarea mediului.

Lonesome George

Tips & Tricks

“Singuraticul George” este ultimul supravietuitor din specia de broaste testoase de pe insula Pinta. EsteĀ  considerat una dintre cele mai rare vietuitoare din lume, devenind odata cu trecerea timpului imaginea proiectelor de conservare din Insulele Galapagos.

     Timp de foarte multi ani s-a crezut ca broastele testoase de pe insula Pinta au disparut complet. In 1971, un biolog ungar care studia speciile de melci din Galapagos, a intalnit insa un nou exemplar. S-a constatat ca este vorba despre un mascul, ultimul supravietuitor din specia sa. Pentru a fi protejat, in lunile care au urmat a fost mutat la Centrul de Cercetare din Puerto Ayora. In vederea reproducerii, de-a lungul anilor s-a incercat cautarea unei partenere la toate gradinile zoologice din lume si chiar au fost oferite recompense. Din pacate insa, nici pana astazi nu a mai fost gasit altcineva, iar pe insula nu a mai aparut un alt exemplar. Datorita povestii sale triste, testoasa a devenit cunoscuta sub numele de “Lonesome George”. 

      Cu timpul, cercetarile au aratat ca morfologia testoaselor de pe Insula Pinta este asemanatoare cu a celor de pe insula Wolf. In speranta ce se vor inmulti, in 1992 au fost aduse la centru doua femele de pe aceasta insula. George insa, nu a aratat foarte mult interes pentru ele. Ulterior s-a constatat ca ar putea avea in comun mai multe aspecte cu testoasele de pe insula Espanola. In anii care au urmat s-a incercat si reproducerea intre cele doua specii, dar din nou fara succes.   

     Populatia de broaste testoase de pe insula Pinta a devenit astfel extinsa in 2012, odata cu  moartea lui George. In tarcul sau au ramas inscrise pe un panou de lemn urmatoarele:

Orice s-ar intampla cu acest unic animal, trebuie sa ne aminteasca ca soarta tuturor creaturilor vii de pe planeta sta in mainile noastre

Tips & Tricks

Datorita tehnologiei care a avansat, in ultimii 20 de ani au fost facute multe studii pe broastele testoasele din Galapagos. Pe insula Wolf s-au descoperit cateva exemplare hibrid care au o parte din ADN-ul speciei lui George. Cu ajutorul lor, este posibil ca in viitor insula Pinta sa poata fi repopulata.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *