Inaugurat in 1964, Centrul Charles Darwin serveste ca statie de cercetare pentru studierea faunei salbatice din Galapagos. In speranta cresterii populatiilor pe cale de disparitie de broaste testoase din Galapagos, fundatia deruleaza un program unic de reproducere. Aici poti petrece cu usurinta o zi intreaga printre giganticele reptile si puii lor proaspat eclozati, plimbandu-te prin gradini tematice si invatand despre speciile endemice din Arhipelag.
Prin proiecte de cercetare si dezvoltare durabila, Centrul asigura buna gestionare a Arhipelagului. Ca baza de cercetare pentru oamenii de stiinta care studiaza Insulele Galapagos, scopul sau este de a atrage atentia comunitatilor locale si a vizitatorilor fata de importanta conservarii faunei salbatice, deoarece Arhipelagul gazduieste un numar mare de specii de flora si fauna unica, care nu se mai intalnesc nicaieri in lume.
Datorita succesului de care a dat dovada programul de reproducere, centrul gazduieste acum numeroase broaste testoase, de la adulti de peste 200 kg pana la pui proaspat eclozati, care se plimba in permanența dupa hrana. Zonele deschise publicului includ mai multe laboratoare, expozitii si gradini native unde eforturile depuse pentru refacerea populatiei de broaste testoase din Insule sunt prezentate prin scurte videoclipuri.
Tips&Tricks: Poti ajunge la centru intr-o scurta plimbare din Puerto Ayora, sau cu un mijloc de transport ecologic, disponibil in baza unei donatii.
Povestea Insulei Pinta
Datorita pozitiei sale nordice, insula Pinta era renumita printre vanatori de balene si pescari. Capturand testoase pentru carne, in anii 1800 au supra-exploatat intreaga populatie de broaste testoase din Galapagos. Pana in 1959, marinarii tot mai aveau nevoie de o sursa constanta de hrana, asa ca au hotarat sa elibereze trei capre pe insula. Cu toate acestea, pana in 1970, numarul caprelor a fost estimat la aproximativ 40.000, ceea ce a dus la degradarea semnificativa a habitatului si la disparitia testoaselor.
Ultima capra de pe insula a fost in cele din urma indepartata in 2003. Prin diferite proiecte, biologii inca incearca sa restaureze vegetatia naturala a insulei si sa reabiliteze ecosistemul.
Tips&Tricks: Considerata una dintre cele mai rare creaturi din lume, „Lonesome George” este ultimul supravietuitor cunoscut al testoaselor Pinta. De-a lungul timpului, acesta a devenit imaginea tuturor proiectelor de conservare din Insulele Galapagos.
"Lonesome George"
Timp de multi ani s-a crezut ca testoasele Pinta au disparut complet. Cu toate acestea, in 1971, un biolog maghiar care studia melcii de pe insula a observat de la distanta o broasca testoasa – Lonesome George. De-a lungul anilor, oamenii de stiinta au incercat sa-i gaseasca o partenera la toate gradinile zoologice din lume si chiar au oferit o recompensa pentru oricine ar putea gasi o femela din aceasta specie. Din pacate insa, nici pana astazi nu a mai fost gasit altcineva.
Cu timpul, cercetarile au aratat ca morfologia testoaselor de pe Insula Pinta este asemanatoare cu a celor de pe insula Wolf. Pentru a-i tine companie, in 1992 au fost aduse la centru doua femele de pe aceasta insula. George insa, nu a aratat foarte mult interes. Ulterior s-a constatat ca ar putea avea in comun mai multe aspecte cu testoasele de pe insula Espanola. In anii care au urmat s-au facut noi incercari pentru ca acesta sa produca urmasi, insa din nou fara succes.
Populatia de broaste testoase de pe insula Pinta a devenit astfel extinsa in 2012, odata cu moartea lui George. In tarcul sau din cadrul Centrului de Cercetare Charles Darwin au ramas inscrise pe un panou de lemn urmatoarele:
“Orice s-ar intampla cu acest unic animal, trebuie sa ne aminteasca ca soarta tuturor creaturilor vii de pe planeta sta in mainile noastre“
Datorita tehnologiei care a avansat, in ultimii 20 de ani au fost studiate multe broaste testoase din Galapagos. Recent au fost descoperite pe insula Wolf cateva exemplare hibrid care au o parte din ADN-ul lui George. Cu ajutorul lor, se crede ca in viitor ar putea fi posibila restaurarea populatiei de testoase de pe insula Pinta.