Night walks in Amazon | Cautarea caimanilor la lumina lanternelor

      Una dintre cele mai interesante activitati in Amazon are loc noaptea, atunci cand incepe cautarea caimanilor. Odata cu lasarea intunericului, jungla se trezeste, apar pradatorii nocturi care schimba intregul ritm al padurii si intr-o bezna totala, glasul specific al acesteia devine si mai pronuntat. Dintr-o barca care pluteste incet pe langa malul raului, poti vedea la lumina lanternei ochii sticlosi ai celui mai mare pradator al Amazonului.

Tips & Tricks

Caimanul poate fi intalnit doar in America Centrala si de Sud si este impartit in 6 specii diferite, cel mai mare fiind caimanul negru. Acesta ajunge pana la 5 m lungime si ca adult nu are pradatori, el insusi hranindu-se cu animale de talie mare cum ar fi jaguaul sau capibara. Sunt specii semi-acvatice care pot sa-si pastreze tot corpul in apa, in timp ce ochii si nasul raman la suprafata pentru a urmari prada.

     Populatia caimanilor din bazinul Amazonului este numeroasa, acestia pot fi intaniti peste tot si majoritatea lodge-urilor organizeaza plimbari nocturne cu barca in cautarea lor. Deoarece am vizitat doua parti diferite ale junglei, fiecare avand biodiversitatea sa specifica, am putut observa specii diferite de caimani, atat pe timp de noapte la lumina lanternelor, cat si ziua plutind pe langa barcile noastre sau stand in apropiere de malul raurilor.

     In Rezervatia Taricaya, pe malurile inalte si pline de noroi ale raului Madre de Dios, caimanii erau atrasi de lumina si zgomotul din jurul lodge-ului, asa ca se apropiau des de pontonul unde debarcam pentru a intra in complex. Din cauza aceasta, la Amazon Planet Lodge nu a fost niciodata necesar sa ne indepartam prea mult pentru a vedea un caiman, insa profitand de experienta cautarii acestora la lumina lanternelor,  pe unul din canalele mai inguste ale raului am avut surpriza de a intalni si o familie de capibara cu cativa pui mici.

    Datorita ochilor care sclipesc, caimanii se vad mai repede pe intuneric, iar in functie de ghid, experienta poate fi foarte speciala si reprezentativa pentru locul in care te aflii. Cu toate acestea, in Parcul National Tambopata i-am putut observa inclusiv pe timp de zi, atat in drumul nostru spre Chuncho Claylick, cat si pe lacul Sandoval, cunoscut tocmai pentru populatia numeroasa de caimani negri si vidre gigant.

Bagajul complet pentru o calatorie in Amazon

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *