Vizitarea junglei Amazon in anotimpul ploios

       Jungla Amazon este un ecosistem complex si unic in lume, special prin faptul ca de milioane de ani este intr-o continua dezvoltare si transformare. Caracterizata de o vegetatie luxurianta, compusa dintr-o mare varietate de specii de plante si copaci, jungla este locuita de populatii indigene de cel putin 10.000 de ani, in conditii de temperaturi mari, umiditate ridicata si ploi tropicale puternice.  

In Amazon traiesc milioane de specii de insecte, pesti, pasari sau mamifere mari si este ultimul loc unde se mai gasesc in libertate vulturul harpie, jaguarul si delfinul roz de rau. Ocupa jumatate din America de Sud si se intinde de la Oceanul Atlantic pana in Anzi, partea sa peruviana fiind cea mai bogata din punct de vedere al biodiversitatii.

     Jungla poate fi vizitata pe tot parcursul anului, insa indiferent de luna, aerul este foarte umed si temperaturile ridicate. La fel ca in oricare zona tropicala, clima in Amazon este influentata de anotimpul ploios si cel secetos. Dupa cum spune si numele, diferenta este ca in anotimpul secetos uneori poate sa nu ploua timp de cateva luni ( insa asta nu inseamna ca nu exista precipitatii deloc).

Jungla la inceputul lunii mai

     Am ales sa petrecem o saptamana in partea peruviana a Amazonului in luna mai, aproape de finalul anotimpului ploios. Deoarece fieca zona are particularitatile sale, am decis sa petrecem 4 zile pe malul raului Madre de Dios si 3 zile in pe malul raului Tambopata.  Si cu toate ca in aceasta perioada este mai greu de intrat in anumite zone din jungla, am considerat ca mersul pe jos prin apa si noroi face parte din farmecul padurii tropicale. 

     In anotimpul ploios, precipitatiile dese presupun o navigabilitate buna pe canalele adiacente raurilor, care acum au debitul mai mare decat in restul anului. Cu toate acestea in momentul sosirii noastre in rezervatia Taricaya nu mai plouase demult, asa ca pe malurile inalte de noroi uscat ale raului Madre de Dios am putut vedea usor multi caimani, broaste, pasari, chiar si doua familii de capibara. Pe de alta parte, in seara pe care am petrecut-o la pescuit pe raul Tambopata, datorita ploilor abundente din amonte am prins peste suficient cat pentru o singura cina. 

     O alta caracteristica a anotimpului este umiditatea crescuta din aer care atrage tantarii tropicali. Acestia reprezinta cel mai mare pericol in Amazon si cu toate ca se afla peste tot, numarul lor poate sa difere in functie de zona, perioada din zi sau distanta fata de cel mai apropiat rau.

Tips & Tricks

Prin activitatile la care am luat parte impreuna cu cei de la Amazon Planet Lodge, nu am resimtit prezenta tantarilor la fel de agresiva ca la Chunco Lodge. Fiind o zona mai izolata in interiorul junglei, in mijlocul Parcului National Tambopata tantarii erau mult mai activi,  iar repelentul de insecte chiar parea ca nu are nici un efect.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *